Električne polnilne postaje v Sloveniji

Tako v Sloveniji kot drugod se zdi, da električnim vozilom dokončen vstop na trg in med širšo publiko ovira predvsem infrastruktura – povedano drugače, kupci so skeptični pri električnih vozilih zaradi pomanjkanja električnih polnilnic. Medtem ko bencinske servise najdemo na praktično vsaki cesti in več kot nekaj kilometrov ne bomo brez možnosti polnjenja rezervoarja, so električne polnilne postaje bistveno bolj redke. Kakšno je dejansko stanje infrastrukture na tem področju v Sloveniji?

Električna vozila v Sloveniji seveda imajo na voljo polnilnice, ki jim zagotavljajo brezskrbno vožnjo po državi. Največ polnilnic je seveda moč najti v Ljubljani in okolici, pa tudi sicer bo v urbanih središčih razumljivo največ možnosti za polnjenje električnega vozila. Glede na to, da so razdalje v državi precej majhne, lahko povsem brez skrbi vozimo med slovenskimi mesti, tudi če želimo prekrižariti celo državo. A tudi na podeželju in v kakšnih manj dostopnih kotičkih bodo električna vozila na varnem – polnilnice so načeloma dobro razporejene in omogočajo izlete tudi v takšnih okoljih.

Najlažje bo električne polnilne postaje najti s pomočjo spletnega iskalnika ali mobilne aplikacije. Električna vozila v Sloveniji si lahko pomagajo z zemljevidi, na katerih so polnilnice lepo označene, podane so tudi informacije o vtičnicah, tako da je možno ugotoviti, ali gre za pravo vtičnico glede na vrsto vozila. Na voljo so številne javne polnilne postaje, pa tudi nekatere zasebne oziroma domače, ki so dane v javno rabo.

Povsem brez skrbi pa bodo tista vozila, ki jih je možno polniti kar preko običajnih električnih vtičnic. Pravzaprav ravno takšna električna vozila v Sloveniji predstavljajo znaten delež elektro vozil. Gre za elektro skuterje, manjša gospodarska vozila in podobna vozila, ki nimajo velikih zahtev pri polnjenju. Polnimo jih lahko torej povsem brez težav in praktično kjerkoli, saj lahko povsod najdemo električno vtičnico, tudi če kje obtičimo.