Nepremazni papir

Pri izbiri papirja za tiskanje imamo kar nekaj možnosti, ki odločajo o tem, kakšni bodo rezultati tiskanja. V nekaterih primerih skorajda ni važno, kako se odločimo – če potrebujemo recimo papir za domače tiskanje in kakšne manj pomembne dokumente se lahko brez težav odločimo za cenejše komplete papirja v ustreznem formatu, pa tudi nekateri zahtevnejši uporabniki bodo pazili na ceno in količino papirja bolj kot na druge lastnosti.

Pogosto je najboljša izbira nepremazni papir, ki že sam po sebi ponuja ogromno možnosti. Za zahtevnejše kupce je to papir v roli, ki bo služil večjim obsegom tiskanja ali fotokopiranja, medtem ko domači uporabniki tak papir prepoznajo kot inkjet papir, namenjen uporabi v običajnih brizgalnih tiskalnikih.

Različne vrste nepremaznega papirja pravzaprav druži le dejstvo, da nimajo posebno obdelane premazne površine. Prav zaradi tega pa je tak papir vsestransko uporaben, hkrati tudi zelo poceni. Papir v roli za nizko ceno prinaša neverjetne količine, zato se takšen nepremazni papir pogosto uporablja v profesionalnih tiskarnah, fotokopirnicah in drugih podobnih poslovnih okoljih. Inkjet papir je le podvrsta nepremaznega papirja, ki se posebej dobro obnese pri tiskanju z brizgalnim tiskalnikom, oziroma je tak papir prilagojen za uporabo v ploterjih in podobnih napravah, ki delujejo na principu brizgalnega tiskanja. To pa ne pomeni, da se inkjet papir ne bo dobro znašel tudi v drugih okoljih – pravzaprav gre za čisto običajen papir, kot smo ga vajeni iz vsakdanjega življenja.

Nepremazni papir ima torej različne prednosti, zaradi katerih se prikupi zelo širokemu spektru uporabnikov. Izstopa seveda papir v roli, ki je ekonomična, pa tudi hitra in enostavna rešitev za zahtevnejše uporabnike, ki potrebujejo veliko papirja, po drugi strani pa tudi običajen inkjet papir ni pretirano drag in ga lahko za nizko ceno nabavimo v kompletih po 500 listov A4 ali pa v drugih količinah. V primerjavi s premaznim papirjem je nepremazni bistveno bolj vsestranski in precej cenejši.