Notranja izolacija

Za kar najboljšo zaščito stanovanjskih prostorov pred vdorom mraza ali pretirane vročine je treba zgradbo dobro toplotno izolirati. Nenazadnje je to ena izmed primarnih nalog vsake stanovanjske zgradbe, saj se vanje umikamo prav v iskanju toplega in udobnega zavetja pred vplivi okolice. Izolacija prostorov je torej ključnega pomena tako za tiste, ki se gradnje hiše lotevajo na novo, kot tudi za vse, ki razmišljajo o kakšni renovaciji ali nadgradnji.

Pomembno je, da pri izolaciji pomislimo na vse morebitne ranljive kotičke. Prav nič ne pomaga, če tri četrtine izpostavljene površine odlično izoliramo, saj bo preostala četrtina izničila vse prednosti dobre izolacije. Tudi manjši kotički lahko ustvarijo toplotne mostove, ki povzročijo znatne izgube. Posebno pozornost pa je treba nameniti kritičnim in zahtevnejšim površinam stavbe. Tako je lahko velik zalogaj recimo izolacija ravne strehe, čeprav bi se morda zdelo, da takšna streha ne povzroča velikih preglavic. Izolacija ravne strehe je zahtevna ravno zato, ker se moramo soočiti s številnimi koti in robovi, ki jih ni enostavno učinkovito izolirati. Seveda ima tudi klasična poševna streha določene pomanjkljivosti v tem oziru, a imamo običajno na voljo tudi zelo učinkovite rešitve. Izolacija ravne strehe pogosto zahteva prilagojene rešitve in izdelavo po meri.

Strehe so z veliko površino posebej izpostavljene pomanjkljivostim pri izolaciji, še zdaleč pa ni to edini element, ki terja previdnost. Notranja izolacija mora biti celovito izdelana, pri čemer pridejo v poštev mnogi elementi, na katere morda ne bi pomislili. Smiselno je izolirati tudi prostore, ki niso namenjeni bivanju, recimo podstrešje, shrambo, klet … Na ta način notranja izolacija pripomore k izboljšanju učinkovitosti ogrevalnega sistema in posredno tudi niža stroške, kar je nenazadnje en izmed ciljev pri izdelavi dobre izolacije. Glede na to, da je v mnogih primerih povsem enostavno izdelati učinkovito izolacijsko plast, projekt pa je tudi hitro in poceni opravljen, gre za samoumevno odločitev!