Akumulator za preprosto sončno elektrarno

Pod pojmom elektrarna si običajno predstavljamo nekaj, česar ne moremo imeti kar v domači hiši ali celo na vikendu. Sodobna tehnologija pa omogoča tudi to – čisto pravo elektrarno lahko postavimo praktično kjerkoli, to nam omogočajo solarni paneli, ki skrbijo za pridobivanje sončne energije in pretvorbo v elektriko. Seveda pa ne bo šlo brez akumulatorja, ki zagotovi obilo kapacitete za zbrano energijo in tudi kasnejšo uporabo. Če ne nameravamo graditi velike elektrarne, lahko nekaj privarčujemo tudi pri izbiri akumulatorja. Ne smemo pa varčevati preveč, saj gre za ključno komponento, ki zelo vpliva na lastnosti elektrarne.

Včasih uporabniki iščejo bližnjice in izberejo kar avtomobilski ali celo moto akumulator. Takšna rešitev seveda ni priporočljiva, saj z razlogom obstajajo različni akumulatorji za uporabo v sončnih elektrarnah. Moto akumulatorji že v izhodišču ne ponujajo dobrih lastnosti – kapaciteta je omejena, poleg tega so takšni akumulatorji pogosto sposobni oddajati električni tok pri nižji napetosti od potrebne za normalno uporabo. Čeprav so avtomobilski akumulatorji nekoliko bolj zmogljivi od tistih za motorje, so tako kot moto akumulatorji precej neprimerni za uporabo v sončni elektrarni, tudi če je ta majhna.

Še vedno bo torej pametno izbrati kakovosten akumulator, posebej namenjen za uporabo v sončni elektrarni. Varčujemo lahko pri kapaciteti – solarni paneli tudi v dolgem sončnem dnevu ponujajo le omejeno količino električne energije, tako da kapaciteta akumulatorja ne sme biti prevelika. V manjši elektrarni bo čisto dovolj morda že 100 Ah ali celo manj kapacitete. Vse je odvisno od tega, koliko elektrike dovajajo solarni paneli, upoštevati pa moramo še porabo. V vsakem primeru se splača izbrati dober akumulator tudi za preprosto domačo elektrarno, saj bomo le tako lahko docela izkoristili vse, kar nudi takšna rešitev. Na dober akumulator se lahko povsem zanesemo, z dolgo življenjsko dobo in odličnim izkoristkom pa se povrne tudi višja začetna investicija.