Odeje in vzglavniki so najpomembnejši del spalnice

Za kvaliteto spanja se moramo nekoliko potruditi, redko kdo se lahko namreč uleže v vsako posteljo z vsakim vzglavnikom in v trenutku zaspi. Odeje in vzglavniki se med seboj nekoliko razlikujejo na podlagi dimenzij, vendar te, da je vzglavnik nekaj centimetrov krajši po navadi nikogar ne moti, vseeno pa ne velja čisto enako za odeje, nekateri potrebujejo res ogromne odeje, da se lahko pod njimi v miru premetavajo. Primer tega je recimo prešita odeja 200×220. To uporabljajo ali ljudje, ki bi jih lahko opisali kot profesionalne košarkarje, ali pa pari, ki se odločijo, da bodo spali pod eno samo odejo na nekoliko manjši postelji. Prešita odeja 200×220 ni nič posebnega, če imamo nekoliko večjo posteljo, saj mnogi ne želijo imeti deljene odeje, vendar za nekatere to definitivno ni možnost, saj bi radi imeli svobodo kraje lastne odeje.

Ne glede na vse so lahko odeje in vzglavniki prisotni v različnem številu ali velikostih na posteljah različnih ljudi. Nekateri imajo  radi dve odeji, nekateri eno, za nekatere je najpomembneje to, da imajo en vzglavnik pod glavo in enega za hrbtom in to je odločitev, ki jo lahko sprejmejo, saj so odeje in vzglavniki redko dostopni le kot komplet. 

Tisti, ki ga najbolj privlači prešita odeja 200×220 ni nujno ista oseba, ki bo tudi se odločila za en vzglavnik, mogoče bodo domov odšli z dvema, mogoče celo različnima, ali zaradi materialov, mogoče velikosti. Prav tako moramo upoštevati da odeje in vzglavniki lahko pridejo od različnih proizvajalcev, saj vsak izmed teh elementov omogoča ogromno prostora za eksperimentiranje in ugotavljanja tega, kaj nam najbolj ustreza. Nekateri imajo najraje perje v vzglavniku, za nekatere je pomembno, da je prešita odeja 200×220 na eni strani prekrita z volno, vse to pa je seveda popolnoma odvisno od posameznika ali para, ki se odločata.