Osnovni solarni komplet

Čeprav se sončne elektrarne med seboj zelo razlikujejo, so si v marsičem izjemno podobne. Potrebujemo na primer le majhen nabor obveznih elementov in že lahko sestavimo komplet, ki bo uspešno deloval po čisto enakem principu kot velike sončne elektrarne. Prav zato se manj zahtevni domači mojstri pogosto odločajo za postavitev osnovne sončne elektrarne, s katero lahko dopolnijo razpoložljive možnosti napajanja v svojem stanovanju ali pa na ta način zagotovijo dostop do električne energije tam, kjer se ne moremo povezati v javno električno omrežje. V vsakem primeru bomo seveda potrebovali nekaj naprav, ki sestavljajo komplet nujne opreme, a ta komplet je lahko povsem osnoven.

Najbolje je izbrati kar solarni komplet pri katerem izmed trgovcev s tovrstno opremo. To so že sestavljeni kompleti, ki ponujajo usklajeno opremo. Možno je najti cenovno ugodne komplete, ki se odlično obnesejo, če pri uporabi nismo pretirano zahtevni. Lahko pa tak komplet sestavimo tudi sami. Pri tem skoraj ni omejitev glede velikosti, zmogljivosti in cene elementov. Morda pride v poštev celo kompakten moto akumulator, ki je lahko v nekaterih primerih dobra rešitev. Moto akumulator seveda nasploh ni priporočljiv za uporabo v sončnih elektrarnah, a za napajanje kakšnih manj zahtevnih porabnikov se lahko izkaže tudi za izvrstno izbiro. Poleg tega imamo na voljo tudi druge rešitve, moto akumulator je že kar ekstremna izbira, tudi običajni solarni akumulatorji so na voljo v manjših kapacitetah in različnih voltažah.

Razlikujejo se tudi same solarne celice oziroma paneli. Solarni komplet je sestavljen na osnovi panelov, ki ponujajo določeno zmogljivost, tej pa so prilagojeni preostali deli kompleta. Zelo poceni lahko dobimo panel, ki ponuja recimo 50 ali 100 W moči, kar je že spodobna zmogljivost za osnovno solarno elektrarno. Prav tako lahko izberemo kak solarni komplet, ki je z dokaj osnovnim panelom kot nalašč za čebelnjak ali električno ogrado.