Dimnik naj bo izdelan iz kakovostnih materialov

Dimnik in kurišče sta pomemben del ogrevalnega sistema, zato je ključnega pomena, da sta izdelana v skladu s stroko in vsemi predpisi. Nestrokovna izgradnja in neupoštevanje vseh predpisov lahko povzročijo veliko škode ali pa celo ogrozi človeška življenja. Poleg tega, da mora izgradnja dimnika potekati v skladu z najvišjimi standardi, pa je pomembno tudi to, da so uporabljeni le kakovostni materiali.

 

Za novogradnje je najbolj primeren šamotni dimnik, ki mu pravimo tudi keramični dimnik. Dimniška cev je izdelana iz šamotne tuljave, ki je obzidana s šamotnimi opekami. Gradnja in montaža tovrstnega dimnika je enostavna in hitra. Če bi želeli na objektu naknadno vgraditi dimnik, potem je v tem primeru najboljša rešitev inox dimniški sistem, ki je izdelan iz nerjaveče pločevine, je vsestransko uporaben in zelo prilagodljiv. Ne glede na to, kakšen material bomo izbrali, pa je pomembno, da je le ta ognjevaren in odporen proti vlagi in vremenskimi pogoji.

 

Dimniške cevi zagotavljajo plinotesnost dimnikov

 

Kljub temu, da nam dimniške cevi navzven niso vidne, pa so morda celo najpomembnejši del dimniških sistemov, saj so v stiku s plini, ki nastajajo ob izgorevanju v kurišču. Zato je pomembno, da so dimniške cevi ognjevarne in odporne proti visokim temperaturo, hkrati pa odporne tudi na vlago in kislino. Tudi kadar gre za sanacije dimnikov, gre v bistvu za sanacijo dimniških cevi, ki morajo biti seveda strokovno izvedene, saj v nasprotnem primeru lahko pustijo dolgotrajne posledice.

 

Glavna funkcija dimniških cevi je odvajanje plinov, zato je pomembno, da so pravilno nameščene in ustrezajo vsem zahtevanim standardom. Potekajo vzdolž dimnika od kurišča pa do njegove kape. Uporabniki se najpogosteje odločajo za keramične oziroma šamotne dimniške cevi, ki so primerne predvsem za novogradnje in kamine. Kadar gre za sanacijo dimnika ali pa za njegovo naknadno izgradnjo, pa so najbolj preprosta rešitev inox dimniške cevi, ki so prav tako izjemno kakovostne.