Dimniška kapa sodi med ključne elemente dimniških sistemov

Dimniška kapa ne pripomore samo k lepemu zaključku dimnika, temveč dimnik prav tako varuje pred vremenskimi vplivi. Lahko rečemo, da je kapa za dimnik element, ki je namenjen funkcionalnosti kot tudi lepoti.

Dimniška kapa na primer preprečuje vtekanje vode v dimniško cev. Obenem preprečuje tudi, da bi se dimnik zmočil z zunanje strani. Poleg kape dimnika so pomembni še drugi elementi, na primer vratca za dimnik, rozeta za dimnik.

Pomen vratc in rozete za dimnik

V prvi vrsti morajo biti vratca za dimnik dovolj tesna, da skozi njih dimnika ne prepiha. Po drugi strani pa se mora takšen dimniški element ustrezno odpirati in zapirati.

Dimniški sistem poleg kape in vratc tvori tudi rozeta za dimnik. Vsak od omenjenih elementov ima svoj pomen in nalogo. Najpomembneje pa je, da so vsi dimniški elementi kar se da kakovostni in učinkoviti. Slednje pa je v največji možni meri zagotovo odvisno od proizvajalca dimniških sistemov.

Sanacija dimnika se mora izvajati zaradi več razlogov

Sanacija dimnika se mora izvajati zaradi številnih razlogov. Sanacija lahko pomeni priporočljivo popravilo in čiščenje, ne nazadnje pa tudi nujno sanacijo. Če dimnik redno vzdržujete, ga čistite in pregledujete, na takšen način zagotovo dovolj učinkovito spremljate tudi morebitno potrebno po sami sanaciji.

Manjša sanacija dimnika

Zelo pogosto zadostuje že čiščenje oziroma manjša sanacija dimnika. Cena manjše sanacije dimnika je izjemno dostopna. Ne glede na to, pa se je potrebno zavedati, da še tako majhna sanacija dimniškega sistema lahko prispeva k izjemni varnosti doma in okolice.

V primeru sanacije dimnika je nujno potrebno, da se odločite za kakovostno izdelane komponente. Izbrati morate visokokakovostni sistem. Takšni sistemi vam na primer ponujajo možnost priklopov kotlov na plin, olje ter trda goriva ter priklop na dimnik. Prav tako sprememba vrste energetskega vira ne zahteva prav nobenega dodatnega vlaganja ali sanacije, obenem pa sta izdelava ter montaža preprosti in hitri.