Boleče grlo in vneto žrelo, kako si lahko pomagate?

Bolečine v grlu ter vneto žrelo sta pogosta simptoma, ki se največkrat pojavita v vmesnem zimsko- pomladnem ter poletno- jesenskem času.

To je seveda čas z največ prehladnimi obolenji in značilnimi virozami, ki jih spremljajo naslednji simptomi: 

 • neprijetno skelenje in praskanje po grlu,
 • izsušenost grla in žrela,
 • otečena in vneta sluznica,
 • boleče požiranje,
 • hripavost ter bolečine pri govorjenju.

Boleče požiranje in praskanje v grlu in žrelu sta znaka gripe, prehlada ali angine.

Najpogosteje bodo vzroki takšne bolečine prehladni virusi, ki se naselijo v sluznico, ta pa nabrekne, pordi in se vname.

Žrelnica nas skeli in po pekočem občutku sledi boleče požiranje.

Nabirati se začne tudi sluz, ki nas sili na kašelj, tega pa spremlja še izcedek iz nosu. 

Vzroki za boleče oz. vneto žrelo so lahko prav tako cigaretni dim, onesnaženo okolje, gazirane pijače ali obremenitev glasilk.

Druge, hujše vnetne bolezni, ki so za nekatere lahko tudi usodne, so pogosto rakave bolezni in kronični bronhitis, ki je posledica dolgoletnega kajenja.

Razlogi za vneto grlo

 • akutnega vnetja, to je vnetje, ki ga povzročajo virusi. Virusno vnetje hitro nastane in se tudi hitro pozdravi. Ima značilne, jasno izražene in včasih tudi burne znake vnetja, kot so vročina, izcedek iz nosu, težko požiranje ipd.
 • Gnojnega vnetja. To je vnetje, ki ga povzročijo bakterije. Ob tem lahko pride do obolenja za angino, ki povzroča oteženo požiranje, bolečine v bezgavkah in pa visoka vročina. 

Pri vnetjih, ki so povzročena z virusi, si lahko učinkovito pomagamo z zdravili, ki vsebujejo islandski lišaj, žajbelj ter vitamin C. Ta zelišča in vitamini bodo ustvarili po požiralniku oblogo in blažili simptome nastalega vnetja. Priporočeno je uživanje čim več tekočine ter uporaba vlažilca zraka.

Zdravljenje vnetega grla

Ob vnetem grlu si lahko pomagte s pastili npr. Septolete plus z okusom medu in limete. Pastile razkužujejo ustno votlino in žrelo ter tako lajšajo bolečino in občutek nelagodja, ki sta povezana z vnetji ustne votline in žrela, predvsem pa preprečujejo razvoj hujših bakterijskih vnetij. Pastile Septolete plus z okusom medu in limete delujejo lokalno protibolečinsko in protimikrobno.
Vsebujejo antiseptik cetilpiridinijev klorid, ki uničuje vrsto bakterij in glivic, deloma pa ustavi tudi razvoj virusov.

Pomagate si lahko tudi z oralnim pršilom. Zdravilo Angal deluje protimikrobno (uničuje mikroorganizme) in lokalno protibolečinsko. Zdravilo ne vsebuje sladkorja (saharoze), zato ga lahko uporabljate, tudi če imate sladkorno bolezen. Na ta način lajša vnetje v žrelu in zmanjša možnost razvoja hujših bakterijskih okužb ter lajša bolečine, boleče požiranje in draženje v predelu žrela.

angal za vneto grlo

Razlogi za vnetje ušesa

 • tako imenovana evstahijeva tuba, ki povezuje uho z nosno votlino in žrelom. Ko ste prehlajeni, imate gripo, angino ali prehlad, se na sluznici grla, ki je povezana z evstahijevo cevjo, naberejo sluz ter mikrobi. Ti mikrobi lahko vdrejo v tako imenovano evstahijevo cev in povzročijo na sluznici otekanje, vnetje ter zastoj sluzi.
  V tem primeru je vnetje srednjega ušesa neizogibno, saj se ti mikrobi zaradi zapolnjenosti cevi, preselijo v srenje uho in v ustreznih pogojih povzročijo vnetje.
 • Alergija, zaradi katere vas praska po grlu in srbi grlo. Srbečico lahko občutite tudi proti ušesom, ko vdihujete alergeni pelod, pršice ali živalsko dlako.
 • Intoleranca na hrano, ki lahko prav tako povzroči nastanek sluzi, blokado v evstahijevi cevi in vnetje srednjega ušesa.

Zdravljenje vnetih ušes


Za zdravljenje vnetij, za katera so krive bakterije, vam predpišejo antibiotično zdravljenje, ki ga je priporočljivo pojesti do konca, saj lahko v nasprotnem primeru bakterije preživijo in okužba se ponovi. Zdravnik pogosto pri vnetju srednjega ušesa predpiše zdravila proti povečani temperaturi in bolečinam ter pršilo za nos, ki zmanjšajo otekline nosne sluznice in izboljšajo prezračenost srednjega ušesa. 

Zdravilo Olynth HA 1 mg/ml se uporablja za zmanjšanje otekanja nosne sluznice pri nahodu, izcedku iz nosu in alergijskem rinitisu ter za lajšanje izločanja sluzi pri vnetju obnosnih votlin in vnetju srednjega ušesa, če ga spremlja izcedek iz nosu.

Prezračenost srednjega ušesa pa pomaga, da se vnetje izboljša in se počasi umiri.

Preberi več