Cilji in koristi ocene vrednosti podjetja

Če se boste tudi sami kdaj znašli v situaciji, ko boste potrebovali oceno vrednosti podjetja, je dobro, da poznate čim več situacij, v katerih je ocena vrednosti podjetja potrebna. Ravno zato je pametno, da imate v lastnem podjetju zaposlene ljudi, ki se dobro spoznajo na spodaj omenjene situacije, saj si sami zagotovo ne boste vedno uspeli predvideti. Takšni zaposleni vam bodo v pravem trenutku znali svetovati kaj storiti za dobrobit celotne organizacije. 

Ena izmed zelo pogostih situacije je na primer ta, da se eden od družbenikov želi umakniti iz družbe in delnice ponuja svojim delničarjem. Nato imamo na primer situacijo, ko se novi partner se želi pridružiti podjetju, da bo podjetjem vložil svež kapital in jih popeljal na naslednjo stopnjo rasti. Vrednotenje podjetij je v vsakem primeru ključnega pomena

Nakup dela ali celotnega podjetja

Ocena vrednosti podjetja je smiselna tudi v primeru, da se pojavi nova skupina podjetnikov, ki pokaže zanimanje za nakup celotnega podjetja ali njegovega dela. Partnerji želijo družbo objaviti, razmišljajo, da bi delnice svojih podjetij ponudili na borzi. 

V družinskih podjetjih je na primer ocena vrednosti podjetja pomembna takrat, ko se družini pridružuje nova družinska generacija, delnice pa je treba pravično razdeliti med delničarje, ki bodo vključeni v poslovanje podjetja, in kakšne pravice imajo do te vrednosti; vendar bodo ostali zunaj.

Preoblikovanje ali pretvorba podjetja

Ko partnerji želijo formalizirati korporacijsko zaupanje in morajo vedeti tudi vrednost vsake delnice in se pravično razdeliti med dediče. Ko želijo partnerji iz različnih razlogov veliko podjetje pretvoriti v več podjetij s specializiranimi dejavnostmi in ločenimi pravnimi številkami, je ključno, da se opravi ocena vrednosti podjetja. 

Partnerji razmišljajo o preoblikovanju svojega podjetja v poslovno verigo v obliki franšize. Preoblikovanje podjetja v franšizo je nekaj izredno pomembnega. In ravno zato se v takšnih primerih veno izvede ocena vrednosti podjetja, ki strokovnjakom ponudi, boljši vpogled v delovanje celotne organizacije.