Dobra izolacija podstrešja

Toplotna izolacija podstrešja se pogosto kar nekoliko zapostavlja, saj se običajno osredotočimo na stanovanjske prostore v spodnjem delu stavbe. Povsem dovolj je namreč, da dobro izoliramo posamezne prostore, potem lahko v hiši živimo celo življenje, ne da bi sploh občutili kakšne nevšečnosti zaradi slabe izolacije podstrešja. A v tem primeru bomo morali sprejeti toplotne izgube in slabši izkoristek ogrevalnega sistema, čisto možno pa je, da se pojavijo tudi druge težave. Veliko bolje je, da tudi celotno ostrešje ohranimo v mislih, ko načrtujemo zaščito stanovanja pred dejavniki okolja.

Izolacija zunaj

Že na zunanji strani bo treba poskrbeti za nekatere zaščitne elemente, kot je na primer napušč. Cena za takšne elemente običajno ni pretirana, gotovo pa jo je vredno plačati. Gre namreč za ključno zaščito pred vremenskimi dejavniki, zato za napušč cena pač ne more biti previsoka. Je pa treba za načrtovanje in izvedbo del na zunanjosti ostrešja poiskati pravega mojstra, ki bo znal ponuditi najboljšo možno rešitev. Od samega napušča je lahko odvisno, koliko težav bomo imeli z vplivom vremenskih in drugih dejavnikov. Vsekakor za napušč cena odgovarja kakovosti, splača se investirati.

Izolacija znotraj

Najbolj učinkovita pa bo seveda notranja toplotna izolacija podstrešja. Na tem področju imajo stavbe večinoma še veliko potenciala, saj je dobro izolirano podstrešje odlična zaščita pred temperaturnimi spremembami zunanjosti. Splača se izolirati tudi streho po celotni površini, pa tudi stene. Toplotna izolacija podstrešja je naravnost nujna, če nameravamo prostor preurediti v mansardo in ga uporabljati za bivanje, pa tudi sicer je pametno poskrbeti vsaj za osnovno izolacijo, saj ta vpliva tudi na stanovanjske prostore v nižjih nadstropjih, predvsem pa se seveda pozna pri delovanju ogrevalnega sistema. Prav iz tega razloga je toplotna izolacija podstrešja pogosto en izmed najbolj smiselnih projektov, če želimo zagotoviti kar se da optimalen izkoristek ogrevanja in hlajenja stanovanjskih prostorov.