Dolgotrajno shranjevanje izdelkov

Če želimo raznorazne izdelke shranjevati dlje časa, jih bomo morali na to ustrezno pripraviti in primerno zaščititi. Poslužujemo se predvsem različnih oblik pakiranja, poskrbeti pa moramo še za to, da izdelke nato hranimo v pravih pogojih, ki omogočajo dolgotrajno obstojnost. Vse je seveda odvisno od tega, za kakšne izdelke pravzaprav gre – za sveža živila bomo našli le malo rešitev in jih več kot za kak mesec verjetno ne bomo mogli shraniti, medtem ko imajo mnogi drugi izdelki praktično neomejeno življenjsko dobo, če jih postavimo nekam na varno.

Poleg tega se lahko poslužimo nekaterih tehnik za podaljševanje obstojnosti. Pri tem pride na primer zelo prav aparat za vakuumiranje, ki je dobrodošel pripomoček tako za domačo kot tudi za industrijsko uporabo. Vakuumiranje je prava rešitev predvsem za shranjevanje živil, je pa vakuumsko pakiranje iz različnih razlogov primerno tudi za mnoge druge izdelke. Tudi aparat za vakuumiranje je na voljo v različnih izvedbah, od priročnih varilnikov folije do velikih komornih aparatov za večje izdelke. Osnovni aparat za vakuumiranje bo tudi dokaj poceni, medtem ko so naprednejše naprave precej drage.

Za dolgoročno shranjevanje izdelkov pa moramo zanje dobro poskrbeti tudi pri skladiščenju. Podobno kot aparat za vakuumiranje pride pri tem v poštev ovijalka, ki olajša nalogo zavijanja izdelkov na paletah. Pri tem uporabimo folijo za ovijanje, ki nudi osnovno zaščito pred vodo, prahom, umazanijo in drugimi grožnjami, ublaži pa tudi padce, udarce in ostale mehanske nezgode. Za nameček ovijalka tovor na paleti stabilizira, kar omogoča boljši izkoristek razpoložljivega skladiščnega prostora. Tudi ovijalka je uporabna tako v domačem kot v industrijskem okolju – doma v shrambi pogosto hranimo zaloge živil, v industriji pa se redno pakirajo, skladiščijo in tovorijo razni izdelki, ki jih je treba na paletah ustrezno zavarovati. Ovijalka je prava rešitev za to, čeprav se lahko v nekaterih primerih dela lotimo tudi ročno.