Domača skrb za kolo

Za kolo lahko dobro poskrbimo kar doma, če smo se pripravljeni delu tudi pozorno posvetiti. Seveda moramo pri tem vedeti, kateri so sestavni deli kolesa in kateri sistemi si zaslužijo največ pozornosti, pripravljeni moramo biti tudi na pogosta popravila in zamenjave. Tako lahko veliko prihranimo pri vzdrževanju, podaljšamo pa tudi življenjsko dobo kolesa. Je pa vseeno priporočljivo vsaj občasno obiskati tudi profesionalni servis, ki opravlja generalne vzdrževalne storitve, ali pa potrebujemo strokovnjaka za kakšna zahtevnejša popravila. Prav tako zahtevajo strokovno pomoč cestna kolesa, če jih želimo pravilno nastaviti za kakšne tekmovalne preizkušnje ali druge zahtevnejše ture.

Tako gorska kot cestna kolesa pa lahko tudi v domači oskrbi dobro pripravimo na uporabo. Nekateri sestavni deli kolesa zahtevajo stalno pozornost, druge pa nastavimo le enkrat in lahko nato nanje za nekaj časa pozabimo. Posebej se gre osredotočiti na tiste dele, ki so deležni redne obrabe in velikih obremenitev. To so predvsem gume – pri gorskih kolesih je treba spremljati stanje plašča, saj se profil hitro obrabi in postane lahko nevaren za vožnjo na zahtevnih terenih. Cestna kolesa so na asfaltu prav tako izpostavljena obrabi, a ta ni tako očitna, ravno zato pa moramo biti na stanje gum še posebej pozorni. 

Zelo obremenjeni sestavni deli kolesa so tudi zavore. Danes sicer prevladujejo zavore na diskih, ki jih nekoliko težje vzdržujemo sami doma, a vzdrževanje tudi ni več tako kritično. Posvetimo se seveda tudi drugim delom kolesa, pravzaprav pride v poštev prav vsaka malenkost. Preverimo recimo žice, ki se lahko hitro zrahljajo in jih je treba ponovno zategniti, predvsem to velja za zavore in menjalnik. Nekaj pozornosti zahteva tudi amortizacija, veliko dela pa je pogosto tudi z dodatnimi napravami, ki jih uporabljamo na kolesu – to so recimo kolesarski računalniki in števci, luči in podobne zadeve. Ne pozabimo še na dodatno opremo.