Električno gorsko kolo je prava atrakcija

Kolesarske trgovine ponujajo zanimivo zbirko različnih koles, tu najdemo zelo pestro ponudbo, ki se dobro prilagaja potrebam različnih vrst kolesarjev. Na tem področju sicer stalno opažamo kakšne spremembe in novosti, le redko pa se pojavijo kakšne povsem nove ideje, ki bi prevzele pozornost kolesarjev do te mere, kot so jih električna kolesa. Predvsem električno gorsko kolo je danes prava atrakcija, ki nam pri kolesarjenju odpira povsem nov svet. Takšno napravo lahko s pridom izkoristimo in iz svojega hobija iztisnemo še veliko več, pravzaprav gre za vsestransko vozilo, ki nam odpira neštete nove možnosti.

Električna kolesa so kar nekoliko občutljiva tema med kolesarskimi navdušenci. Gre namreč za opremo, ki nas pri obračanju pedalov precej razbremeni, s tem pa odvzame dosti truda, ki ga potrebujemo za končni uspeh pri kolesarskih podvigih. Ker se na kolo pogosto podamo ravno zato, da se dobro razgibamo in prezračimo, je sopihanje pri vožnji v klanec nujni del kolesarske izkušnje. Če po klancu navzgor z električnim kolesom brezskrbno prehitevamo druge kolesarje, bomo gotovo opazili kak mrk pogled, namenjen v našo smer. A nič ne de, električno gorsko kolo ostaja priljubljena izbira za tiste, ki znajo takšno opremo dobro izkoristiti. Nenazadnje še vedno omogoča, da se sami trudimo pri vožnji navkreber.

 

Kaj nam omogoča električno gorsko kolo?

Takšna kolesa so izredno priljubljena ravno zato, ker ponujajo celo vrsto različnih možnosti. Ne omejujemo se le na eno vrsto kolesarskih dogodivščin, temveč izkušnjo ob vsaki odpravi prilagodimo povsem po svoje. Lahko si pomagamo z električnim pogonom, lahko pa tudi ne. 

Električna gorska kolesa so na voljo v dveh vrstah, kar je treba vedeti ob nakupu. Pogon nam lahko pri obračanju pedalov le pomaga, to deluje tako, da nas razbremeni in zmanjša silo, ki je potrebna za obračanje kolesa. S takšnim kolesom si že lahko kar dosti pomagamo pri vožnji po zahtevnih poteh in je vsekakor zelo dobrodošlo za mnoge kolesarje. Lahko pa dobimo tudi pravi električni pogon, ki je vezan na kolo in omogoča samostojno poganjanje, torej delo v celoti prepustimo temu mehanizmu, ko potrebujemo pomoč pri obračanju pedalov.

Seveda električni pogon ni zelo močan in ne more poganjati kolesa skupaj s kolesarjem v zelo strme klance, a nam izredno olajša praktično vsako pot. Tako je električno gorsko kolo prava izbira za tiste, ki se ne želijo stalno obremenjevati z zahtevnimi vzponi, temveč bi radi dosegli tiste poti, ki res poplačajo trud. Ni nujno, da bi se radi izognili trdemu delu, ki ga je treba vložiti v kolesarjenje, včasih želimo le izkoristiti široko paleto novih možnosti, ki jih na tem področju odpira sodobna tehnologija.

Električno kolo podira omejitve

Trgovina s kolesi lahko s svojo ponudbo takoj navduši tiste, ki se radi odpravljajo na kolesarske izlete in dosegajo kakšne posebej atraktivne cilje. Ravno pri takšnih odpravah je električno gorsko kolo prava izbira, saj praktično nimamo omejitev glede destinacij, ki jih lahko dosežemo. Odpeljemo se lahko tudi na daljše poti in dosežemo cilje, ki so nam bili prej povsem nedosegljivi. Doživeli bomo veliko več, ne da bi se kaj dosti manj razgibali in namučili, le okolje bomo nekoliko zamenjali, ker imamo zdaj na dlani več možnosti.

Seveda so električna gorska kolesa primerna tudi za mnoge druge namene. Uporabljamo jih nenazadnje tudi za trening ali za transport. Ravno zato potrebujemo dobro kolo, da lahko izkoristimo prav vse, kar nam takšna oprema nudi. Ponudba dobre kolesarske trgovine je še kako dobrodošla, če vključuje tudi električna kolesa, včasih pa imamo na voljo tudi druge opcije, če želimo preizkusiti takšno kolo.

Kje dobimo električno gorsko kolo?

Gotovo je pravi naslov za nakup takšnega kolesa bike shop, ki ima prav ponudbo koles in druge kolesarske opreme. Ker so električna kolesa že nekaj let pravi hit, je z njimi dobro založena praktično vsaka kolesarska trgovina, seveda pa se splača nekoliko pobrskati po ponudbi in najti tiste modele, ki so res najbolj zanesljivi in uporabni. Pozor, trgovina s kolesi bo imela pri električnih modelih gotovo višje cene, kot smo jih vajeni. Že tako so lahko napredna kolesa precej draga, električni pogoj pa je še dodaten strošek. Odšteti bo treba vsaj nekaj tisočakov za dobro kolo, za zmogljivo električno gorsko kolo morda kar kakšnih 5000 evrov. 

kolesarska oblačila

Lahko pa se temu strošku tudi elegantno izognemo, sploh če nismo pripravljeni na veliko investicijo in morda niti ne vemo, če bi nam električno gorsko kolo res odgovarjalo. V takšnem primeru se vsekakor priporoča, da električno kolo najprej preizkusimo in ga zapeljemo na kakšno razgibano turo, da dobro spoznamo vse njegove značilnosti. Morda ponuja kolesa na izposojo bike shop, lahko pa to ponudbo izkoristimo tudi v kakšnih turističnih krajih, ki so znani po ponudbi aktivnosti v naravi. Pogosto dobimo zelo atraktivne ponudbe za izposojo, verjetno bo treba za cel dan najema odšteti le nekaj deset evrov – tako lahko dodobra preizkusimo električno gorsko kolo in ugotovimo, ali je to prava izbira za nas.