Električno talno gretje 12V ponuja presenetljive funkcije

Za ogrevanje moramo dobro poskrbeti v različnih situacijah, saj prav temperatura okolja močno vpliva na naše počutje in zdravje. Da bi lahko uživali v udobju, moramo imeti zanesljiv in zmogljiv ogrevalni sistem. Pri ogrevanju smo sicer pozorni še na mnoge druge faktorje, nenazadnje tudi na stroške. Ravno s tega vidika so zelo zanimivi električni sistemi, ki veljajo za zelo učinkovite. Posebna izvedba je električno talno gretje 12V, ki deluje na nizkonapetostnem sistemu. Tako ponuja praktično rešitev za mnoge prostore, kjer nimamo na voljo električnega omrežja visoke napetosti. Včasih pa se takšni sistemi uporabljajo tudi v stanovanjih in drugod, kjer želimo izkoristiti nekatere specifične prednosti te izvedbe.

Nasploh je električno talno gretje zelo priporočljiva izbira za sodobna stanovanja in dobro izolirane prostore. Dosegamo izvrstne učinke, ki so značilni za električna grelna telesa. Predvsem talno gretje tu močno izstopa, saj je bistveno bolj učinkovito in varčno kot običajni radiatorji, poleg tega ponuja boljši učinek pri ogrevanju prostorov. Če se odločimo za električno talno gretje 12V, pa se nam odpirajo še nekatere dodatne možnosti za dober izkoristek takšnega sistema.

Kje se uporablja električno talno gretje 12V?

Najbolj očitno področje uporabe nizkonapetostnih električnih ogrevalnih sistemov je seveda tam, kjer nimamo dostopa do običajnega električnega omrežja. Za takšne lokacije pogosto iščemo alternative, le redko pa pomislimo na to, da je električno ogrevanje morda še vedno dobra izbira, tudi če nimamo visokonapetostnega omrežja.

Tako je lahko električno talno gretje 12V idealno za kakšne počitniške hiške, koče, bivalne zabojnike in podobne lokacije, kjer nimamo napeljanega visokonapetostnega električnega omrežja. Običajno imamo tudi v takšnih objektih vsaj 12V omrežje, da lahko uporabljamo luči in drugo osnovno električno opremo, zato bomo verjetno že imeli pripravljeno infrastrukturo za vgradnjo nizkonapetostnega gretja.

Električno talno gretje 12V se lahko uporablja tudi v avtodomu

12V omrežje najdemo tudi v avtomobilih, ki jih sicer ne bomo ogrevali na ta način, boljši primer so tovornjaki, avtodomi, tudi plovila. V takšnih vozilih lahko uredimo zelo prijetno bivalno okolje, ki ga bomo ogrevalni na učinkovit in zanesljiv način. Dobimo lahko električno talno gretje 12V, ki je posebej prilagojeno prav za tak namen. Gre za praktične sisteme, ki jih bomo brez večjih težav vgradili na svoje mesto, bodo pa seveda potrebne določene prilagoditve. Z električnim omrežjem ne bo težav, zagotoviti moramo le to, da je površina, kjer grelna telesa nameščamo, dobro izolirana in omogoča optimalno sproščanje toplote v prostor. Včasih najdemo zelo posrečene rešitve, možno pa je, da bo treba v to vložiti tudi nekaj več truda.

Električno talno gretje 12V ima značilne prednosti električnih sistemov

Zakaj bi sploh uporabili električno talno gretje 12V, če pa imamo na voljo še mnoge druge ogrevalne sisteme? Običajno se za takšno ogrevanje odločimo zato, ker prepoznamo značilne prednosti električnih sistemov.

Ti sistemi so zelo enostavni za vgradnjo in praktični za uporabo. Toplovodni radiatorji recimo zahtevajo obsežno napeljavo in poseben vir energije, težko jih namestimo na poljubno mesto, saj smo zelo odvisni od napeljav. Pomislimo tudi na peči, toplotne črpalke, cisterne za kurilno olje in drugo opremo, ki se uporablja za ogrevanje. V primerjavi s tem je električno talno gretje 12V bistveno bolj enostavno in veliko cenejše. Potrebujemo le grelna telesa, ki jih priklopimo v električno omrežje. Za električno talno gretje dobimo priročne grelne preproge in folije, ki so povsem enostavne za namestitev.

Rešitve, kot je električno talno gretje 12V, vse bolj nadomeščajo tradicionalne ogrevalne sisteme

Predvsem pa električno talno gretje odlično deluje, kar je pravzaprav prioriteta pri vgradnji ogrevalnega sistema. Dobili bomo zanesljivo rešitev za dolgoročno uporabo. Električni sistemi so varčni in imajo izvrstne izkoristke, pri talnem ogrevanju pa pričakujemo enakomerno ogrevanje prostora in odličen učinek že pri nižjih temperaturah. Tudi električno talno gretje 12V lahko doseže takšne učinke, zato so te rešitve zelo priljubljene.

Električno talno gretje 12V je učinkovita sodobna rešitev

V primerjavi z večino drugih ogrevalnih sistemov imajo električna grelna telesa veliko višje izkoristke. To je značilno predvsem za IR panele, tu nam recimo IR paneli Vitalheizung ponujajo skoraj 100% izkoristek. Izognemo se potratni porabi energije in toplotnim izgubam, električna grelna telesa praktično vso energijo pretvorijo v toploto. Nepotrebnih izgub ne bo, pričakujemo pa lahko tudi odzivnost in izredno fleksibilnost takšnega sistema.

Dodaten plus je seveda ta, da je elektrika precej ugoden energent. Čeprav se cene postopoma dražijo, bomo z odličnimi izkoristki ohranjali stroške ogrevanja zelo nizke. Sploh električno talno gretje 12V v tem oziru izstopa, pogosto imamo nizkonapetostne sisteme povezane z ugodnimi viri energije, recimo s sončnimi celicami ali vetrnimi elektrarnami. V praksi lahko računamo na minimalno porabo in povsem sprejemljive stroške. Poleg tega upoštevajmo izredno enostavno zasnovo in delovanje teh grelnih teles. Tudi učinkoviti IR paneli Vitalheizung so povsem enostavni za uporabo – preprosto jih namestimo na svoje mesto in priklopimo v električno omrežje, nato delujejo sami od sebe po nastavitvah termostata. Če to primerjamo recimo s kurjenjem drv, imamo z električnim gretjem veliko manj dela. Ne računamo torej le na izkoristke in učinkovitost, ki jo ima električno talno gretje 12V, temveč tudi na odlično izkušnjo pri uporabi.