Enostavna dvoriščna vrata

Pri omejevanju dostopa na dvorišče imamo na razpolago več opcij, med temi pa seveda izberemo tisto, ki v danem okolju ponuja največ prednosti. Pogosto imamo v mislih konkretne zahteve, ki pridejo v takšnem okolju najbolj do izraza, čeprav morajo dvoriščna vrata seveda ustrezati tudi nekim splošnim pogojem pri tovrstni uporabi.

Z vidika varnosti si lahko pogosto privoščimo nekaj več svobode kot recimo v industrijskem okolju. Tako pridejo v poštev celo zapornice, ki se vsekakor uvrščajo med enostavne rešitve. Ponujajo namreč dober učinek pri omejevanju dostopa do posestva, niso pa namenjene ustavljanju tistih, ki želijo kot nepovabljeni gostje takšno oviro obiti. Zapornice so med tistimi rešitvami, ki imajo najmanjši vpliv na uporabnost dvorišča, saj imajo zelo enostaven mehanizem odpiranja, lahko jih tudi avtomatiziramo. Predvsem ne bo treba žrtvovati prostora, treba bo zagotoviti le nekaj razpoložljive višine. Tako so lahko zapornice tudi v običajnem domačem okolju povsem spodobna rešitev.

Ne morejo pa se kosati s pravimi dvoriščnimi vrati, ki pogosto prinašajo še široko zbirko drugih funkcionalnosti. Predvsem drsna dvoriščna vrata se izkažejo za zelo uporabna, če jih znamo pravilno namestiti in uporabljati. Drsna dvoriščna vrata navdušijo predvsem z enostavno uporabo in zelo dobrim učinkom. Ponujajo kombinacijo odličnih lastnosti, poleg tega jih lahko uporabimo za posrečeno dopolnitev vizualne podobe dvorišča. Lahko jih tudi nadgradimo z raznimi mehanizmi za odpiranje in zapiranje, na voljo so različni senzorji in možnosti oddaljenega upravljanja, vedno jih lahko dopolnimo tudi s kamerami in drugimi rešitvami za popoln nadzor nad dostopom do posestva. Seveda pa drsna dvoriščna vrata zahtevajo nekaj več prostora po dolžini, kar je lahko ovira pri manjših površinah. S tega vidika so sicer boljša izbira kot klasična nihajna vrata, ki zahtevajo veliko praznega prostora na samem dvorišču, čeprav je lahko tudi takšna rešitev v nekaterih primerih zelo posrečena, morda celo edina smiselna.