Gaming na prenosniku

Prenosni računalnik praviloma ni najboljša izbira za gaming. To so namreč kompaktni računalniki s prilagojeno konfiguracijo, pri kateri je prioriteta nizka poraba energije. Zmogljivost je lahko omejena, saj je treba uporabiti kompaktne komponente, ki ne porabljajo veliko energije in ne oddajajo veliko toplote. Igričarji zato večinoma izbirajo namizne računalnike, ki so bistveno bolj prilagodljivi in omogočajo vgradnjo zmogljivih komponent brez kakšnih velikih zadržkov. A seveda so tudi sodobni prenosniki zelo zmogljivi in lahko prepričajo z odlično izkušnjo pri igranju računalniških iger. Najboljši rezultat lahko pričakujemo od igričarskih prenosnikov, ki so narejeni prav za ta namen.

Prenosni gaming računalniki

Najboljšo zmogljivost ponuja prilagojen igričarski prenosni računalnik, ki sprejema nekatere kompromise na drugih področjih, da lahko zagotovi zadovoljivo zmogljivost. To so nekoliko večje in okornejše naprave, ki imajo precej omejeno avtonomijo delovanja, vseeno pa s svojo baterijo omogočajo vsaj nekaj ur igranja. Bolj pomembno je seveda to, da lahko pričakujemo brezhibno delovanje, sploh pri večjih obremenitvah, ki jih prinašajo sodobne igre. Gaming računalniki imajo vgrajene zmogljive komponente, predvsem gre paziti na dobro kombinacijo procesorja in grafične kartice. V sodobnih prenosnikih najdemo hiter RAM s kapaciteto vsaj 16 GB in SSD pogon za bliskovito poganjanje programske opreme – ti dve komponenti sta zelo pomembni, a običajno že osnovni prenosni računalnik lahko ponudi dovolj zmogljivosti na tem področju. Razliko vsekakor naredi grafična kartica, ki jo imajo prav gaming računalniki, omeniti pa gre še vrhunski zaslon.

Gaming na drugih prenosnikih

Nekatere igre lahko brez težav poganja tudi prenosni računalnik, ki je sicer namenjen vsestranski rabi. Sodobni procesorji imajo lahko tudi prepričljivo grafično zmogljivost, poleg tega pogosto igramo igre, ki niso tako zahtevne. V takšnih primerih namenski gaming računalniki nimajo več takšne prednosti, dobro izkušnjo lahko pričakujemo od cenejšega prenosnika, ki ga hkrati uporabljamo tudi za mnoge druge namene in ohranjamo njegove specifične prednosti.