Gaming računalniki

Računalniški strokovnjaki vedo, da se med najbolj zmogljive naprave na tem področju uvrščajo računalniki, namenjeni igranju računalniških iger, igričarji pa so med najbolj zahtevnimi uporabniki. Morda bi se to zdelo na prvi pogled nekoliko presenetljivo, a sodobne video igre so seveda zelo zahtevne in močno obremenijo zmogljivosti računalnika. Predvsem so na udaru ključne komponente, ki skrbijo za preračunavanje informacij in prikaz rezultatov na računalniškem zaslonu, igričarski računalniki pa morajo imeti seveda še nekatere druge lastnosti, ki zagotovijo odlično izkušnjo pri igranju iger.

Glavne komponente

Največ pozornosti pritegnejo gaming računalniki vsekakor z glavnimi komponentami, ki s svojo zmogljivostjo še posebej izstopajo. Izpostaviti gre predvsem procesor, grafično kartico in delovni pomnilnik, vse bolj pomembno vlogo pa igrajo tudi hitri SSD pogoni, ki so danes že nujnost za tekoče delovanje iger.

Napredne komponente, primerne za poganjanje računalniških iger, so dokaj velike, porabijo veliko energije in se tudi znatno segrevajo. To pomeni, da jih težko vgradimo v prenosnike, prav zato pa so gaming računalniki večinoma namizni. Vseeno je moč najti tudi igričarske prenosnike – med temi lahko omenimo kakšen MSI prenosnik, ki se odlično obnese tudi pri sodobnih igrah. Običajno ima igričarski MSI prenosnik oziroma tudi vsak drug igričarski prenosnik vgrajene posebne komponente, nekatere pa so lahko iste kot pri namiznih računalnikih. V vsakem primeru so prilagojeni hladilni sistemi.

Dodatna oprema

Nič manj se pri igranju računalniških iger ne izkaže dodatna oprema. Prav na tem področju pa svojo priložnost išče igričarski MSI prenosnik in podobni izdelki drugih proizvajalcev. Ti so namreč že serijsko opremljeni z vrhunsko periferno opremo, medtem ko moramo to pri namiznih računalnikih dokupiti.

Gaming računalniki potrebujejo še kakovosten monitor, zvočni sistem, tipkovnico in miško, pa še kaj bi se našlo. V končni fazi o izkušnji pri igranju iger odločajo razni dejavniki. Še posebej pri tekmovalnem igranju pa so rezultati odvisni tudi od majhnih malenkosti.