Hladilnik, gospodinjski aparat za hlajenje živil

Hladilnik je gospodinjski aparat namenjen hlajenju živil na izbrani temperaturi. S tem hladilnik podaljšuje uporabno vrednost živil v prihodnost. Človek je hranjenje živil osvojil postopoma, narekovali so ga predvsem stalna naselitev ter do ohranjanja živil neprijazne vremenske razmere.

Podaljševanje užitnosti živil po slovensko

Slovenija ima zelo raznolike pokrajine, ki se med drugim razlikujejo tudi po procesu predelave živil. Proces dimljenja živil z namenom ohranjanja njihove užitnosti za daljše časovno obdobje poznajo dežele severno od Nanosa, južno od Nanosa ta proces ni potreben. V nekaterih kraških jamah se dodatno nahajajo plasti ledu, ki so nekoč služile kot osnova za ohranjanje živil in drugega pokvarljivega blaga med dolgotrajnimi ladijskimi in drugimi dolgotrajnejšimi prevozi, danes pa jih mnogi ljudje izkoriščajo za osebne potrebe shranjevanja živil. To so manjše jame, nahajajo se v bližini hiš oziroma bivališč ter so hranjenju živil primerno urejene. Predvsem to pomeni čistost prostora ter preprečitev vstopa naravnim škodljivcem. Takšnim jamam oziroma shrambam, bi lahko rekli tudi naravni hladilnik.
Sodoben hladilnik se v funkciji od takšnih jam v ničemer ne razlikuje, gre za prostor z točno določenimi pogoji. V jamah temperaturo ohranja led oziroma izoliranost od zunanje okolice in njene temperature. Hladilnik ima podobno izoliran prostor, konstantno temperaturo pa zagotavlja posebna naprava. Naprava se vklopi takrat, ko se temperatura dvigne nad nastavljeno. Največkrat je to temperatura med tremi in petimi stopinjami Celzija. V sodobnem času so hladilnik pridobili tudi nekatere dodatne funkcije. Avtomatsko odtajevanje prihrani uporabnikom odstranjevanje ledu, ohlajevanje vode in izdelava ledu z razpršilcem na vratih, hladilna cona na vratih hladilnika, kamor se preusmeri zrak iz zamrzovalnika ter razne druge dodatne funkcije. Najbolj smiselna pa je investicija v energijsko učinkovit hladilnik. Ker deluje neprestano, to pomeni tudi stalni porabnik električne energije. Varčni hladilnik je bolj učinkovit, ker je za isti učinek ohranjanja živil na izbrani temperaturi potrebna količinsko manjša električna energija.