Idealni materiali za živila

Pri rokovanju s hrano dobro pazimo, da ne pride v stik s kakšno umazanijo, kritični pa so lahko tudi sami materiali, kamor hrano odlagamo oziroma v katere jo pakiramo. Prav pri izbir embalaže moramo biti še posebej previdni, saj pri shranjevanju hrane dopustimo možnost kontaminacije – ni nujno, da gre za kaj strupenega oziroma škodljivega, lahko tvegamo le prenos barv, vonjav in okusov. V vsakem primeru je smiselno izbrati materiale, ki se bodo pri svojem delu odlično obnesli.

Pogosto je to kar PVC posoda. Za živila je plastika lahko idealna embalaža! Je varna za stik s hrano, poleg tega pa tudi inertna, torej v stiku z živili ne reagira. To je sicer odvisno od vrste plastike, saj poznamo veliko plastičnih mas, med katerimi mnoge do hrane niso tako prijazne. A embalaža, ki jo lahko najdemo po trgovinah in od raznih dobaviteljev, je gotovo ustrezna za stik s hrano. PVC posoda za živila ima tudi druge prednosti, s katerimi se izkaže za zelo dobro izbiro. PVC je cenovno ugoden material, ki ga ni težko obdelovati. Oblikujemo ga lahko v najrazličnejše izdelke, tako da imamo na voljo zelo široko paleto plastične embalaže. PVC posoda za živila se lahko dobro prilagodi kakšnim specifičnim namenom, običajno pa je zelo vsestranska.

Prav tako dobro se lahko obnesejo drugi materiali. Na misel gotovo pridejo ALU pladnji, ki jih uporabljamo za raznovrstna živila, tako za meso in ribe kot za piškote in druge sladice. ALU pladnji se namreč zelo dobro izkažejo pri tovrstni uporabi. Ponujajo čisto in stabilno podlago za shranjevanje hrane, zelo priročni so tudi pri sami postrežbi. Tako so ALU pladnji pogosto idealna rešitev, še posebej za tiste, ki se z embalažo ne želijo preveč ukvarjati. Pametno jih je imeti pri roki, saj nikoli ne vemo, kdaj bomo potrebovali nekaj dodatnega prostora za odlaganje ali postrežbo svojih specialitet.