Izpušni sistemi se lahko okvarijo

Izpušni sistemi velikokrat doživijo različne okvare, ki jih lastniki osebni ali gospodarskih vozil včasih opazijo veliko prepozno. Težava je v tem, da so izpušni sistemi postavljeni pod vozilo in zato se težave ne opazijo takrat ko nastopijo, temveč takrat, ko je lahko že prepozno. Pomembno je, da smo kot vozniki pozorni na zvok, ki ga oddaja naš avtomobil. Le tako bomo lahko pravočasno zaznali napačno delovanje izpušnega sistema. 

Izpušni sistemi nepravilno delujejo, kadar med vožnjo slišimo čudne zvoke, kot so bobnenje, pokanje ali ropotanje. Takrat se moramo nemudoma ustaviti pri najbližjemu mehaniku, ki bo preveril delovanje celotnega izpušnega sistema. Samo usposobljen serviser, nam bo temeljito pregledal delovanje izpušnega sistema ter nam povedal, kaj moramo storiti, da odpravimo težave. 

Izpušni sistemi se pri okvari oglasijo ter nam z glasnim delovanjem sporočijo, da nekaj ni v redu. Zanimivo je dejstvo, da se izpušni sistem pokvari prej pri avtomobilih, ki se vozijo na kratkih relacijah. Pri tistih, ki se vozi v glavnem po dolgih relacijah pa serviserji ne zaznajo toliko težav. 

Filter trdih delcev za manj onesnažen zrak

Filter trdih delcev je pomemben za čistočo našega zraka. Veliko voznikov se še vedno ne zaveda velikega pomena, ki ga ima filter. V kolikor si želimo biti zdravi ter dihati svež in čist zrak, moramo paziti tudi na pravilno izgorevanje plinov skozi izpušni sistem. 

Filter trdih delcev se velikokrat pokvari, ker se avtomobil uporablja le za mestno vožnjo, ker takšna vožnja ne omogoča dobre regeneracije. V kolikor do regeneracije ne pride, bomo morali po določenem času filter zamenjati ali ga fizično očistiti. 

Filter trdih delcev  ima vgrajene tudi cevke, ki nadzorujejo nepravilno delovanje sistema za regeneracijo. Na regeneracijo pa vpliva tudi izdatno puščanje olja gredi turbopolnilnika. Kadar se na turbopolnilniku pojavi kakšna težava, ta lahko škoduje DPF filtru, ki pri delovanju pridno čisti trde delce šri izgorevanju.