Ljubljana Je Najdražje Mesto

Nepremičnine Ljubljana – kako poteka prodaja ali nakup nepremičnine v Ljubljani?

Ena izmed najbolj stresnih trenutkov v življenju je lahko prodaja ali pa nakup nepremičnine. Ljubljana ima veliko nepremičninskih agencij, ki vam lahko pomagajo, da vse poteka gladko in brez stresa.

Ali je sodelovanje z nepremičninsko agencijo smiselno?

Nepremičninski agentje so izkušeni na področju nepremičnin, zato vam lahko veliko pomagajo pri prodaji ali najemu nepremičnine. Ljubljana ima nepremičninske agencije, ki jih lahko najamete, tudi če stanovanje kupujete.

Nepremičnino lahko kupujete tudi sami, vendar se lahko hitro zataknete v past, naj si bo pravna ali pa finančna. Zato se svetuje, da vse v zvezi z nepremičninami urejate s pomočjo agencije.

Sodelovanje z agencijo prinese tudi to, da se vam z veliko stvarmi ni treba ukvarjati, saj za vse poskrbi agencija.

Če kupujete nepremičnino, agencija namesto vas preveri, če je nepremičnina prosta bremen, ali je vpisana v zemljiško knjigo, kdo je zakonski lastnik, hkrati pa uredi vse, kar je potrebno, da je zadeva speljana pravno formalno.

Če nepremičnino prodajate, vam agencija lahko pomaga tudi pri tem. Namesto vas poišče kupce, fotografira nepremičnino in jo oglašuje na različnih portalih.

Agencije imajo veliko izkušenj s prodajo nepremičnine, Ljubljana pa je mesto, ki je za nakup zelo zaželeno. Tako da, če imate stanovanje v Ljubljani in bi ga radi prodali, boste kupca dobili hitro.

Če pa vas zanima nakup stanovanja v Ljubljani, boste verjetno čakali v vrsti. No, to je odvisno tudi od tega, koliko ste pripravljeni odšteti za stanovanje ali hišo.

Agencija namesto vas poišče nepremičnino, ki je v skladu z vašimi željami in vas pelje ne ogled. Ob skupnem ogledu vam razloži vse podrobnosti glede nepremičnine in kaj so njene pomanjkljivosti.

Če prodajate nepremičnino, bo agent za vas ocenil vrednost vaše nepremičnine in poskusil najti najprimernejše kandidate.

Z najemom nepremičninske agencije se zavaruje tako kupec kot prodajalec, saj namesto vas uredi vse pravno formalne zadeve, hkrati pa preveri, če je vse v skladu z zakonom.

Če vam uspe najeti dobrega nepremičninskega agenta, ki pozna še nekaj več trikov, kako priti do ugodne nepremičnine, se vam splača plačati malo več.

nepremičnine Ljubljana

Nepremičnine Ljubljana: koliko stane nepremičninska agencija?

Edina slabost, če najamete agencijo je, da ni ravno poceni.

No, to je odvisno od tega, koliko ste pripravljeni plačati za to, da imate vse urejeno in da ste lahko popolnoma brez skrbi pri nakupu ali pa prodaji nepremičnine.

Ljubljana ima agencije, ki jih lahko najamete za katerokoli območje v Sloveniji.

Agencija za posredovanje zaračuna odstotke od prodaje oziroma od nakupa, in sicer je to lahko največ 4 %.

Ta strošek si po navadi delita tako kupec kot prodajalec.

nepremicnine-ljubljana

Ali lahko najamem agencijo za najem stanovanja?

Za nakup stanovanja se odločimo v zrelejših letih, ko načrtujemo ali pa že imamo družino. Za najem stanovanja pa se odločijo predvsem študentje. 

Za najem stanovanja sodelovanje z agencijo niti ni smiselno. Še več, lahko je celo moteče.

Večkrat se zgodi, da zaradi agencije lastniki zahtevajo toliko varščin, ki jih sicer ne bi, če bi oddajali sami.

Hkrati pa si tudi najemniki, predvsem študentje, težko privoščijo poleg vseh varščin še stroške agencije.

Če pa želite stanovanje dati v najem in se vam ne da ukvarjati s strankami, lahko najamete agencijo.

Nepremičninska agencija vam lahko pomaga, da dobite najemnike, ki so v skladu z vašimi pričakovanji, hkrati pa poskrbi, da vse poteka, tako kot je treba.

Nepremičnine v Ljubljani so zelo zaželene, zato boste svoje stanovanje lahko hitro oddali.

Ko oddate stanovanje, je pomembno, da podpišete pogodbo, s katero zaščitite sebe in najemnike.

nepremičnine Ljubljana

Nepremičnine Ljubljana: kakšne so najemnine?

Višina najemnine je odvisna od tega, kako veliko stanovanje želite in kje je lokacija.

Nepremičnine v Ljubljani imajo načeloma visoke najemnine, razen tiste na obrobju mesta.

Zato se študentom svetuje, da se podajo v najem stanovanja skupaj s prijatelji. Tako si znižajo stroške in pomagajo pri gospodinjskih opravilih.

Nepremičnine v Ljubljani pa so drage tudi za nakup.

Na kaj mora paziti pri nakupu nepremičnine? Ljubljana je draga, kaj pa ostala večja mesta?

Če vas zanima nakup stanovanja v Ljubljani, se pripravite, da vas lahko cena hitro odvrne.

Stanovanja v Ljubljani so poznana po tem, da imajo visoko ceno, tako za najem kot za nakup. 

Pravzaprav so nepremičnine v Sloveniji dražje kot v marsikateri evropski prestolnici.

To je zato, ker si to nepremičninski trg lahko privošči. Kljub visokim cenam je za nepremičnine v Ljubljani veliko povpraševanja.

Nakup stanovanja je lahko zelo stresen dogodek in tukaj vam lahko pomaga nepremičninska agencija.

Ker se tudi agentje zavedajo, da so cene za nakup stanovanja visoke, vedno svetujejo strankam, ali je glede nadaljnjih finančnih vlaganj, nakup smiseln.

Preden greste v nakup stanovanja ali druge nepremičnine, bodite pozorni na:

  • Lokacijo nepremičnine – ali je v bližini cesta, voda, železnica? Vse to lahko vpliva na kvaliteto vašega življenja. Pozanimajte se tudi, ali gre za poplavno območje.
  • Kakšna je soseska – sprehodite se po soseski in se poskusite vživeti v življenje tam. Opazujte okolico in morebitne bodoče sosede. Če se ne počutite, potem lokacija ni pravšnja za vas in je brezveze, da se silite.
  • Kako je nepremičnina ohranjena – zelo pomembno, preden se odločite za nakup je, v kakšnem stanju je nepremičnina. Vse poškodbe ali pa druge nepravilnosti so lahko za vas dodaten strošek.
  • Vodovod, ogrevanje in elektrika – tri najbolj osnovne stvari, ki morajo biti urejene. Pozanimajte se, na kakšen način se stanovanje ogreva in koliko stroškov to prinese. Enako velja preveriti, koliko so stare cevi v stanovanju in kakšna je električna napeljava.
  • Razporeditev prostorov – ta mora biti funkcionalna, predvsem pa vam mora biti všeč. Pozanimajte se, katere stene so nosilne in katere lahko poderete. To je pomembno, če bi spremeniti razporeditev prostorov.
  • Preverite lastnika – kdo je prejšnji lastnik, je pomemben podatek, ki nam lahko pokaže, koliko je nepremičnina vzdrževana in ohranjena. Če prodaja mlada družina je drugače, kot če stanovanje prodaja starejši moški brez gospodinje.

Katere pravne stvari moram ob nakupu stanovanja preveriti?

Ko se odločite za nepremičnino, ki vam ustreza, je treba preveriti še nekatere bolj pravne stvari. Kot na primer, če je vpisana v zemljiško knjigo in če je lastništvo urejeno.

Včasih se zgodi, da so lastniki skriti. Do tega lahko pride med grdo ločitvijo, če so sorodniki v tujini ali pa pri dedovanju.

Vse to morate preveriti, če želite, da bo potekalo vse v skladu z zakonom in ne boste kasneje imeli težav.

Ker je treba ob nakupu stanovanja urediti veliko stvari, predvsem pa jih preveriti, je pametno, da najamete nepremičninsko agencijo.

Kakšne so cene za nepremičnine: Ljubljana, Koper, Maribor?

Nepremičnine – Ljubljana – kakšne so cene?

Cene so med največjimi slovenskimi mesti zelo različne. Najdražja je Ljubljana, takoj za njo pa Koper, Izola in ostala obalna mesta. 

Da je nakup stanovanja ob morju drago, je še nekako razumljivo. Zakaj pa so cene v Ljubljani tako visoke, pa se bomo vedno spraševali.

Res, da je Ljubljana lepo mesto, a so nepremičnine v Ljubljani precenjene. Veliko jih je takih, ki niso vredne niti pol svoje cene.

Tako boste na primer za garsonjero v Ljubljani lahko odšteli tudi do 150.000 evrov.

Stanovanje, ki je v središču mesta in je veliko okrog 100 kvadratov, stane tudi do 500.000 evrov. Seveda je v tej ceni vštet tudi razgled na mestno središče.

V obmorskih mestih so cene malce nižje, stanovanje z razgledom na morje, veliko 100 kvadratov, vas bo stalo 300.000 evrov.

Maribor ima pa cene že malo nižje. Čeprav je lepo in priljubljeno mesto, pa je preveč oddaljeno od središča dogajanja in so zato nižje cene za nepremičnine. Ljubljana je draga, Maribor pa je že bolj dostopen.

V Največjem štajerskem mestu boste za 100 kvadratov odšteli 150.000 evrov. Seveda pa je cena odvisna tudi od lokacije in od tega, katere infrastrukture so v bližini.

Preden izberete nepremičnino, se na banki pozanimajte, koliko ste finančno sposobni. Tako se boste lažje odločili, katero stanovanje boste kupili.

Pogosta Vprašanja

Kako mi nepremičninska agencija lahko pomaga pri nakupu nepremičnine?

Nepremičninska agencija vam lahko veliko pomaga pri nakupu nepremičnine. Ljubljana je mesto, ki ima več nepremičninskih agencij, na katere se lahko obrnete.

Agencija bo za vas preverila lastnike in v kakšnem stanju je nepremičnina. Prav tako bo preverila in uredila vse pravno formalne zadeve glede stanovanja.

Koliko stanejo nepremičnine v Ljubljani?

Nepremičnine v Ljubljani so načeloma zelo drage. Tako za najem kot tudi za nakup. Stanovanje veliko 60 kvadratov v Ljubljani stane približno 200.000 evrov, odvisno od lokacije.

Za najem enako velikega stanovanja pa se cene gibajo okrog 700 evrov, v katero stroški niso všteti.

Na kaj paziti pri nakupu stanovanja?

Ko gre za nakup stanovanja morate paziti na več stvari. Predvsem najprej preverite, v kakšnem stanju je nepremičnina.

Pomembno je tudi, da se pozanimate, kakšne so cevi v stanovanju, kdaj so bila menjana okna in kdaj je treba zamenjati streho. Preverite tudi, kakšni so sosedi in koliko je soseska hrupna.

Koliko stane nakup stanovanja v Ljubljani?

Stanovanja v Ljubljani so načeloma zelo draga. Cena je najbolj odvisna od velikosti in lokacije. V središču mesta vas bo garsonjera stala 150.000 evrov, stanovanje veliko 100 kvadratov pa tudi 500.000 evrov.

Cene so različne tudi glede na ugodnosti, ki jih nepremičnina nudi, na primer dvigalo, garaža, razgled itd.

<!