Kako izračunati porabo varjenja

Varjenje je odličen postopek, ki uporabniku omogoča hitro in učinkovito združevanje dveh kosov kovine s točnim in neprekosljivim varom. Seveda je varjenje lahko precej drag postopek, zato je pomembno, da preden začnete uporabljati TIG varilni aparat, preračunate približne stroške, ki jih boste imeli. 

Stroške, ki vam jih bo prineslo varjenje lahko izračunate na osnovi debeline plošče, postopka varjenja, kota utora in odprtine korenin za stične spoje. TIG varilni aparat seveda lahko naredi različne stroške. Vse je odvisno tudi od postopka varjenja, velikosti utora, ki ga morate variti ter od velikosti ojačitve. 

Z dobrim izračunom boste imeli nižje stroške

Če boste torej pred uporabo naprave, pravilno izračunali, koliko stroškov vam bo prinesel TIG varilni aparat, boste zagotovo potrošili manj, kot bi sicer. 

Seveda lahko stroške porabe izračunate tudi za ostale varilne naprave in ne le za TIG varilni aparat. Pomembno je le, da napravo, ki jo imate v lasti, dobro poznate in obvladate postopek varjenja. 

Kdaj pride do slabega vara?

Pri izdelavi kovinskih konstrukcij pogosto naletimo na temeljne dimenzijske spremembe, ki so se pojavile med varjenjem. Temu strokovnjaki na področju varjenja pravijo slav var, do katerega lahko pride tudi ko uporabljamo inverterski varilni aparat. 

Vzroki za napake so lahko različni. Ko se izvaja varjenje, se staljena kovina med hlajenjem trde snovi na sobno temperaturo lahko začne nepravilno krčiti. To posledično povzroči krče vara. Var, ki ga je ustvaril inverterski varilni aparat, je torej deformiran zaradi napetosti, ki se je sprostila pri krčenju. 

Katere so vrste slabega vara?

Slab var, ki ga povzroči krčenje lahko nastopi zaradi prečnega krčenja, vzdolžnega krčenja, kotnega popačenja ali rotacijskega popačenja. Velikokrat inverterski varilni aparat, povzroči tudi izkrivljeni var. To se zgodi zlasti takrat, ko se z napravo rokuje neizkušeni varilec. 

Da bo vaš novi inverterski varilni aparat deloval čim bolje, je potrebno vedno upoštevati vse napotke in se poslužiti le najboljših mojstrov, ki svoje delo resnično obvladajo.