Kako pripravljamo različne tiskovine?

Tiskarne ponujajo izjemno širok nabor različnih možnosti, ko se zanimamo za kakšne tiskovine. Čisto možno je, da bomo na enem mestu našli razne izdelke, od vizitk do velikih reklamnih panojev. Poleg tega pa dobimo tudi izdelke na različnih materialih, recimo majice, promocijska pisala in podoben material, ki prav tako potrebuje tisk. Zato se gotovo povprašamo po vseh možnostih, ki jih imamo pri takšnih ponudnikih na voljo, da lahko njihovo ponudbo tudi dobro izkoristimo.

Najti moramo tiskarja, ki omogoča pripravo tiskovin z različnimi tiskarskimi tehnikami. To je lahko lažje reči kot storiti, čeprav se mnoge tiskarne predstavljajo z izredno širokim naborom storitev. Ni nujno, da bo res možno opraviti vse, kar imamo v mislih, četudi so morda na voljo ustrezne tiskarske storitve. Sploh če imamo višja pričakovanja in se zanimamo za kakšne posebne izdelke, se je treba vprašati, kakšen tiskovine so sploh na voljo in kako jih bomo pripravili.

Tiskovine na različnih materialih

Gotovo pridejo najprej na misel izdelki na papirju, takšne tiskovine lahko najlažje pripravimo. Pravzaprav lahko pogosto delo dobro opravimo kar na domačem tiskalniku, še boljša bo izkušnja, če uporabljamo spodoben pisarniški tiskalnik za poslovno rabo. S takšno opremo smo že dobro pripravljeni tudi na kakšne večje projekte, recimo pripravo nalepk ali kuvert, če imamo pravi material. Ne moremo pa pripraviti drugih izdelkov, ki zahtevajo posebne tiskarske tehnike in naprave, sploh če gre za tiskanje na različne materiale.

Poseben izziv so že tiskovine v večjih nakladah

Tu nam pomagajo različne tehnike tiska, med priljubljenimi je recimo tampotisk. Ta tehnika je zelo vsestranska, saj omogoča prenos motiva na raznovrstne površine, ki jih ni treba posebej pripravljati. Povsem dobro se ta tehnika obnese tudi na ukrivljenih in gladkih površinah, zato se pogosto uporablja predvsem za tiskanje na plastična ohišja izdelkov, ki se uporabljajo za promocijo ali pa se iz drugih razlogov pripravljajo po naročilu. Tako pripravimo tudi bolj zahtevne tiskovine, ki jih z drugimi tehnikami ne bi mogli izdelati, vsaj ne s takšnim učinkom in s tako nizko ceno. 

Vsekakor je prav tampotisk prava izbira, če se zanimamo za kakšne drobne plastične izdelke, kot so kemični svinčniki, vžigalniki in USB ključki. Na manjših plastičnih ohišjih se ta tehnika odlično obnese, omogoča tudi kvaliteten prenos zelo podrobnih motivov v manjših dimenzijah. Včasih pa imamo seveda drugačna pričakovanja, morda želimo natisniti motiv na zelo veliko površino. Za to bomo potrebovali druge tehnike tiska.

Tiskovine na večjih površinah

Že tiskanje na papir je lahko zahtevno, če imamo opravka z večjimi formati. Tako se pogosto pripravljajo kakšni reklamni panoji in druga promocijska sredstva, večje dimenzije pa imajo tudi kakšni arhitekturni načrti, umetniška dela in drugi izdelki. Še dodaten izziv predstavlja tiskanje na druge materiale, ki služijo kot podlaga za velike motive. Pogosto se za ta namen uporablja tisk na tekstil, tako da izdelamo kakšne večje oglasne motive, priljubljene so tudi zastave.

Predvsem pa se na tekstilu pripravlja promocijski material, za ta namen se uporabljajo recimo promocijske majice, ki so zelo priljubljena opcija. To možnost ponujajo mnogi tiskarji, ki se ukvarjajo s promocijskim materialom, tudi tisti, ki večinoma pripravljajo tiskovine na papirju. Tu namreč najdemo kar nekaj zanimivih rešitev, ki nam omogočajo pripravo poljubnih majic. Tekstil pravzaprav ni posebej zahteven za tiskanje, če lahko pripravimo ravno površino in imamo ustrezne barve. Tako se lahko poslužimo različnih tiskarskih tehnik. Nenazadnje se za tisk na tekstil lahko uporablja tudi digitalni tisk, ki je značilen za pripravo motivov na raznih drugih materialih, tudi za tiskanje na papir se pogosto uporablja. Tako imamo povsem proste roke pri pripravi promocijskih izdelkov, tudi druge tiskovine ponujajo izvrsten učinek, če se odločimo za te tehnike. Pričakujemo lahko, da bo možno pripraviti zelo atraktivne izdelke, ob katerih verjetno niti ne pomislimo, kako zahteven je v resnici lahko tisk v ozadju.

Tiskovine pogosto pripravljamo v večjih formatih ali posebnih izvedbah

Pogosto imamo za tiskovine posebne zahteve

Ne pozabimo še na nekatere druge prioritete, ki jih imamo pri naročilu tiskovin. Predvsem se zanimamo za tehnike, ki nam ponujajo ugodne cene in enostavno izvedbo. Te prednosti pridejo močno do izraza v primeru, da se zanimamo za kakšna večja naročila, recimo serije z več tisoč natisi.

V takšnih primerih bodo prišle prednosti posameznih tiskarskih tehnik še kako do izraza. Imamo recimo sitotisk, ki je zelo priljubljen za takšne namene. Ta tehnika je namreč izredno poceni, le začetna priprava zahteva nekaj več dela in stroškov. Za pripravo sit in motivov bo treba odšteti nekaj deset evrov, zato ta tehnika ni primerna za pripravo posameznih izdelkov. So pa ti začetni stroški zanemarljivi, če nato motiv preslikamo na nekaj tisoč izdelkov, saj bo treba za posamezen odtis odšteti le nekaj deset centov, začetni strošek priprave sit pa se prerazporedi na večje število izdelkov. Sitotisk je vsekakor izvrstna rešitev za večje serije, tudi zato, ker omogoča enostaven tisk na različne ravne površine iz raznovrstnih materialov. Za tiskovine na papirju se v večji serijah uporablja offset tisk, imamo pa tudi druge rešitve za posebne zahteve, tako da lahko vedno pričakujemo brezhiben končni izdelek.