Kakovosten ekscentrični brusilnik je nepogrešljiv element vsake delavnice

V domačih delavnicah srečamo različna orodja, ki so namenjana različnim opravilom. Z njimi si delo predvsem olajšamo, hkrati pa poskrbimo, da je delo opravljeno hitreje in učinkoviteje. Vsak domači mojster si zato želi dopolniti svojo zbirko orodja, ki ga delimo na električno in akumulatorsko orodje. Prva skupina orodja potrebuje za svoje delovanje priklop na vir električne napetosti, druga skupina pa ima vgrajeno baterijo, a tudi to so lahko napredne naprave, recimo akumulatorski udarni vrtalni vijačnik.

Pri fini obdelavi površine s pomočjo ekscentričnega brusilnika se je le-ta izkazal za zelo uporaben pripomoček. Poganja ga zmogljiv akumulator oziroma baterija, zato lahko z njim kakovostno pobrusimo različne površine kot so les, kovina ali plastika. Seveda pa je brušenje šele končna faza obdelave materiala. Še pred tem je potreben ustrezen razrez materiala, za kar pa se uporablja tračna žaga. Skozi celoten proces potrebujemo še drugo orodje, v poštev pridejo ročni pripomočki in akumulatorsko orodje.

Tračna žaga je namenjena razrezu različnih materialov pod različnim kotom

Izbira orodja je v največji meri odvisna od tega, kaj želimo z njim početi. Med različnimi kategorijami orodja najdemo takšna, ki so namenjena rezanju, vrtanju, vijačenju, brušenju in številnim drugim postopkom. Kadar želimo opraviti razrez v ravnih linijah, potem nam pride prav tračna žaga. Ta nam omogoča brezhiben in natančen razrez, s čimer dosežemo visoko natančnost obdelovanca.

Če je razrez s tračno žago opravljen kakovostno, potem je dodatna obdelava in brušenje z ekscentričnim brusilnikom manj zahtevano. Prednost tračne žage je v tem, da nam omogoča razrez tudi pod različnim kotom. To je mogoče zaradi njenih tračnih listov, ki jih lahko nastavimo pod željenim kotom, za vse ostalo pa poskrbi tračna žaga. Na takšen način lahko režemo različne materiale, ki jih nato le še fino obdelamo. 

Za obdelavo lesa je nujna žaga, lahko je to tračna žaga, krožna ali kakšna druga izvedba

Pri tem postopku pa je dobrodošel ekscentrični brusilnik, ki poskrbi za fino brušenje površine, s čimer je končni videz izdelka bistveno lepši. Kljub temu, da gre za zelo uporabno orodje, pa naj bo uporaba ekscentričnega brusilnika premišljena in preudarna. Gre za orodje, s katerim lahko učinkovito pobrusimo tako ravne kot tudi ukrivljene površine. Seveda pa je kakovost brušenja in videz končnega izdelka v največji meri odvisna od kakovosti in zmogljivosti brusilnika, prav tako pa tudi od kakovosti razreza s tračno žago. Splača se uporabiti kakovostno akumulatorsko orodje, med proizvajalci izderemo recimo Milwaukee, akcija namreč te izdelke pogosto zniža, kar je dobra priložnost. 

Za končni videz izdelka je ekscentrični brusilnik ključnega pomena

Princip delovanja ekscentričnega brusilnika je zelo enostaven. Omogoča nam nastavljanje različnega števila vrtljajev, ki je v največji meri odvisno od vrste materiala in od tega, kako groba je površina. Logično je, da je od števila vrtljajev odvisna tudi hitrost brušenja, kar pomeni, da pri večjem številu vrtljajev ekscentrični brusilnik doseže večjo hitrost.

Ekscentrični brusilnik lahko uporabimo za ohranjanje čudovite podobe naravnih materialov

Podobno kot je kakovostna tračna žaga ključni dejavnik kakovosti razteza, tudi z ekscentričnim brusilnikom ni nič drugače. Zmogljivejši modeli nam omogočajo kakovostnejše in učinkovitejše brušenje, kar pomeni hitrejše odstranjevanje materiala. Zaradi tega je delo opravljeno bistveno hitreje in veliko lažje.

Celoten postopek brušenja pa je odvisen tudi od brusilne plošče. Podobno kot pri brusnem papirju, so nam tudi v tem primeru na voljo različne granulacije. To pomeni, da so bolj grobe brusne plošče namenjene grobemu brušenju, medtem ko so fine brusne plošče namenjene fini obdelavi površine. Ne glede na to, kakšno granulacijo izberemo, pa je za nemoteno delo pomembno, da nam ekscentrični brusilnik omogoča njihov čim bolj preprosto in hitro menjavo. Spet se izkaže, kako pomembno je kakovostno orodje, in spet Milwaukee akcija ponuja dobre možnosti za nakup.

Tračna žaga in ekscentrični brusilnik zagotavljata varno in udobno uporabo brez večje umazanije

Tehnologija na področju razvoja in oblikovanja orodja je v zadnjih letih močno napredovala. Celoten napredek je šel v smeri, da je njegova uporaba čim bolj preprosta in za uporabnika čim manj obremenjujoča. Ergonomski ročaji in ogrodja so danes nekaj povsem običajnega, ne glede na to, ali imamo v rokah tračno žago, ekscentrični brusilnik ali pa akumulatorski udarni vrtalni vijačnik.

Za orodja je danes značilno, da so postala izjemno zmogljiva, hkrati pa omogočajo različne možnosti nastavitve, ki zagotavljajo natančno upravljanje in s tem najboljše rezultate. S tega vidika je tračna žaga orodje, s katerim lahko opravimo najbolj kakovostne reze pod različnim kotom, ne da bi se pri tem pretirano utrudili. Delo z njo je zelo preprosto in praktično brez večje umazanije ali prahu.

In nič drugače ni, ko imamo v mislih ekscentrični brusilnik. Čeprav je brušenje še nedolgo nazaj veljalo za postopek, pri katerem se dviga ogromno prahu, pa so današnja orodja močno izboljšana. Tudi delo z ekscentričnim brusilnikom je postalo prijazno do uporabnika, saj s priloženim adapterjem za odsesavanje prahu poskrbimo, da se odstranjeni material direktno odstranjuje s pomočjo sesalnika. Na ta način v vaši delavnici ni nobene sledi o prahu ali drugi umazaniji.

Na koncu pa seveda ne smemo pozabiti tudi na varno uporabo različnega orodja, ne le žag in brusilnikov. Tudi enostavne naprave, kot je akumulatorski udarni vrtalni vijačnik, zahtevajo nekaj pozornosti.