Kakšno kvaliteto zvoka ponujajo prenosni zvočniki?

Tehnologija nezadržno napreduje, tako da imamo tudi običajni smrtniki dostop do vrhunskih naprav, s katerimi si lahko močno popestrimo življenje. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji glasbe, ki lahko posegajo po nekaterih zelo posrečenih izdelkih. Med temi recimo izstopajo prenosni zvočniki, ki nam prav na vsakem koraku ponujajo možnost predvajanja naših priljubljenih melodij. Vprašanje pa je, kakšno kvaliteto zvoka lahko ponudijo takšni zvočniki. Načeloma pričakujemo, da bo prenosna oprema bolj izstopala z nekaterimi drugimi prednostmi, recimo z dolgo avtonomijo delovanja in z izjemno povezljivostjo. Kompaktna oprema pač ne more konkurirati večjim zvočnikom, ki jih uporabljamo v pravih hi fi sistemih. A vseeno, dobro je imeti možnosti, ki nam ponujajo pravo izkušnjo glede na naše želje in zahteve.

Odločamo se lahko med različnimi zvočniki, torej tako ali tako ne moremo reči, da so prenosni zvočniki dobri ali slabi – od zvočnika za deset evrov pač ne moremo pričakovati kakšne posebne kvalitete, po drugi strani pa imamo med Bluetooth zvočniki tudi vrhunsko opremo, ki je povsem primerna tudi za prave avdiofile. Nenazadnje gre še vedno za aktivni zvočnik, ki ga lahko dobro izkoristimo za različne namene, če znamo postaviti prava pričakovanja pri uporabi takšne opreme. Že pri izbiri in nakupu imamo največjo odgovornost za dobro končno izkušnjo.

Prenosni zvočniki v ponudbi glasbenih trgovin

Takšne zvočnike dobimo pri mnogih trgovcih, postali so pravi hit tudi za kakšna obdarovanja in celo kot promocijska darila. To velja predvsem za cenejše in preprostejše modele, ki so lahko zelo atraktivni, a za prave ljubitelje glasbe običajno ne ponujajo dobre kvalitete zvoka.

Studijske kvalitete zvoka ne moremo pričakovati, a prenosni zvočniki so včasih zelo prepričljivi

Prepričajo z enostavno uporabo na vsakem koraku, odlično se povezujejo z mobilnimi telefoni, tako pa že ponujajo dobro rešitev za predvajanje glasbe tam, kjer nimamo dobrega ozvočenja. Čeprav ne moremo pričakovati zelo visoke kvalitete zvoka, je to torej še vedno boljša opcija od vseh alternativ v mnogih situacijah, kjer pač nimamo posebnega ozvočenja.

Dobra ponudba uglednih trgovin pa lahko ponudi tudi višjo kakovost v tem segmentu. Na voljo so povsem spodobni brezžični zvočniki, ki se uspešno zoperstavijo običajnemu ozvočenju. Nadoknadijo tudi tiste pomanjkljivosti, ki so značilne za Bluetooth zvočnike, recimo kompresijo zvoka. Napredni prenosni zvočniki brez težav odgovorijo na zahteve avdiofilov, pravzaprav ponujajo še kaj več, česar pri drugih sistemih morda ne dobimo. Bo pa takšne možnosti ponudila le specializirana glasbena trgovina, ki se ukvarja z napredno opremo. V splošni prodaji najdemo večinoma le cenovno ugodne zvočnike, med dražjimi pa prevladujejo takšni, ki dajejo poudarek predvsem jakosti zvoka in zmogljivosti nizkotonske enote. Z vidika kvalitete zvoka to ni optimalno, čeprav lahko naredijo ti zvočniki zelo dober vtis.

Prenosni zvočniki so lahko zelo prepričljivi

Na voljo imamo torej širok spekter ponudbe, po kateri lahko pobrskamo. Gotovo bomo lahko našli zelo dobre možnosti, ki jih nudi glasbena trgovina nekoliko zahtevnejšim kupcem, če se seveda uspemo izogniti vsej nizkocenovni ponudbi. 

Osredotočimo se na tiste značilnosti, ki dejansko odločajo o kakovosti zvoka. Pozanimamo se o tem, kako je zvočnik sploh sestavljen in kakšne enote ima za predvajanje visokih, srednjih in nizkih tonov. Prepričamo se, da je možno predvajanje glasbe brez izgub zaradi kompresije. Ob tem preverimo, kako se prenosni zvočniki sploh lahko povezujejo s predvajalnikom, pogosto pričakujemo še druge možnosti od same brezžične povezave z mobilnim telefonom.

Seveda pa nas zanimajo tudi tiste odlike, ki so značilne prav za prenosne zvočnike. Računamo na visoko kapaciteto baterije za dolgotrajno delovanje zvočnika. Ker je to aktivni zvočnik, mora naprava delovati zanesljivo in samostojno, potrebuje dobro baterijo, velik plus je tudi napredna elektronika. Nekateri zvočniki te vrste imajo vgrajene sisteme digitalnih asistentov, povezujejo se s spletom in omogočajo napredne opcije za upravljanje. Vse to so lahko prednosti, ki so za ljubitelje glasbe zelo pomembne.

Prenosni zvočniki prepričajo z različnimi lastnostmi, tudi s kvaliteto zvoka

Prenosni zvočniki v drugih okoljih

Najbolje se prenosni zvočniki obnesejo pri zabavah na prostem, sploh če smo kje v naravi ali kakšnih odročnih kotičkih, kjer nimamo možnosti drugačnega ozvočenja. A prav tako nam brezžična tehnologija koristi tudi drugod, tudi doma. Tu nas prepričajo elegantni prenosni zvočniki, pri katerih ni nobenega dela z napeljevanjem kablov in povezovanjem številnih hi fi komponent.

Zelo praktični so brezžični vgradni zvočniki, ki omogočajo nadvse enostavno vgradnjo. Postavimo jih lahko na točno tisto mesto, kjer bodo imeli najboljši učinek. Običajno jih uporabljamo za prostorski zvok, lahko pa tudi za stereo ozvočenje – v vsakem primeru je pomembno, da jih lahko namestimo na ustrezno mesto, pri tem pa ne želimo imeti težav s kilometri kablov. Takšni zvočniki so kot nalašč za vgradnjo v strop, pravzaprav smo tu povsem neomejeni, saj delujejo kot prenosni zvočniki in se brezžično povezujejo s predvajalnikom. Seveda pa je zelo pomembno, da se odločimo za kvalitetne zvočnike, ki lahko res dobro sodelujejo s preostalo opremo, le tako bodo vgradni zvočniki ponudili kvaliteten zvok in spodoben učinek prostorskega ozvočenja. Včasih res predstavljajo idealno rešitev, a potrebujemo še toliko bolj kvalitetno opremo, ker je tveganje za kakšne težave večje, če se ne znamo odločiti pravilno.