Kardanski zglob povezuje kardanski gredi pod različnim kotom delovanja

Priključne ali tako imenovane kardanske gredi so sestavni deli traktorjev, saj brez njih ne bi mogli k traktorju priključiti številnih delovnih strojev. Vendar pa to ni njihova najpomembnejša funkcija. Bolj kot to, je pomembno, da tovrstne gredi omogočajo tudi nemoteno delovanje priključenih delovnih strojev, saj poskrbijo za učinkovit prenos moči s pogonskega motorja na delovni stroj. Kadar želimo dve kardanski gredi povezati, je potreben kardanski zglob.

Značilnost kardanskih gredi je v tem, da se z njihovo pomočjo lahko prenašata tudi rotacija in navor na druge komponente določenega stroja. Pri tem je eden glavnih elementov kardanski zglob, ki med seboj povezuje dve kardanski gredi, ki sta lahko vzporedni ali pod različnimi koti. Zato je potrebno biti pri nakupu pozoren na to, ali gre za enojni, dvojni ali 80 stopinjski, predvsem pa da je dovolj kakovosten, da poskrbi za brezhibno povezavo med traktorjem in strojem.

Hidravlične črpalke so osnova vsakega hidravličnega sistema

Hidravlika se danes uporablja v različnih vejah gospodarstva. Stroji, v katerih srečamo različne hidravlične sisteme, se uporabljajo na primer v rudarstvu, kmetijstvu, gozdarstvu, gradbeništvu, prometu in še kje. Ne glede na to, za kakšno vrsto stroja gre, je vsak hidravlični sistem sestavljen iz različnih komponent med katerimi so tudi hidravlične črpalke, ki imajo v celotnem sistemu izjemno pomembno vlogo, saj brez njih hidravlični sistem sploh ne bi mogel delovati.

Hidravlične črpalke so osnova hidravličnega sistema, ker predstavljajo pretvornik mehanske energije v hidravlično energijo. To pomeni, da so zadolžene za črpanje hidravlične tekočine po ceveh, kot so na primer mineralna ali sintetična olja. Pri tem lahko pri enem vrtljaju prečrpajo vedno enako količino olja, takrat govorimo o konstantnih črpalkah. Kadar pa lahko količino prečrpanega olja spreminjamo, govorimo o regulacijskih črpalkah. Nikakor ni odveč poudariti, da so za brezhibno delovanje hidravličnega sistema ključnega pomena le kakovostne hidravlične črpalke.