Katera glasbila so najbolj zanimiva za začetnike?

Z glasbili si lahko lepo popestrimo svoj prosti čas, se kaj novega naučimo ali se morda odločimo tudi za resno igranje in glasbeno kariero. A nekje je treba začeti, zato se bomo najprej pozanimali o tistih glasbilih, ki so najbolj primerna za začetnike.

Ponudba glasbenih trgovin se pogosto osredotoča tudi na takšna glasbila, še posebej če pobrskamo po priljubljenih opcijah. 

Glasbena trgovina Glasbeni atelje ima v ponudbi širok nabor zanimivih glasbil, ki odgovarjajo pričakovanjem začetnikov. Najdemo najrazličnejše izdelke, ki predstavljajo dober uvod v svet glasbe.

Za mnoge so atraktivne električne kitare

Za igranje glasbe se odločamo iz različnih razlogov, kar moramo upoštevati tudi pri izbiri pravih glasbil. Tisti, ki uživajo v bolj razigranih ritmih in melodijah, se bodo gotovo odločili za glasbila, ki omogočajo tovrstno igranje. 

Zelo atraktivne so lahko električne kitare, ki so odličen primer takšnega instrumenta. Omogočajo nam igranje raznih zelo znanih melodij, še posebej v skupini bomo imeli proste roke pri ustvarjanju. 

Poleg tega pa imajo električne kitare še to prednost, da omogočajo različne načine igranja in se lahko v tem oziru povsem približajo tudi običajnim akustičnim kitaram. Ne bo treba sprejemati velikih kompromisov, čeprav razlike seveda obstajajo.

Začetniki se bodo z električno kitaro lahko učili, z brenkanjem pa pridobijo veščine tudi za igranje drugih brenkal. Res pa je, da bo treba pri igranju električne kitare imeti tudi nekaj dodatne opreme, če želimo res priti do najboljše izkušnje. 

elektricna kitara

Takšna kitara potrebuje ojačevalec, lahko pa uporabimo tudi drugo opremo. S tega vidika za začetnike ni prav najboljša izbira, še posebej če bi radi imeli predvsem instrument, ki nam omogoča enostavno in učinkovito učenje. 

V tem oziru je še vedno boljša izbira akustična kitara, ki je lahko tudi cenejša in precej bolj enostavna za igranje. Priporočljivo je najprej usvojiti spretnosti, potrebne za igranje akustične kitare, šele nato se lotimo tudi električne kitare.

Akustične kitare so primernejše za začetnike

Električne kitare močno izstopajo med raznimi zvezdniki, a tudi na akustične kitare igrajo znani mojstri, ki jih želimo posnemati. 

Za začetnike je to glasbilo nadvse posrečeno. Kitara je dokaj poceni, enostavno jo lahko najdemo v ponudbi glasbenih trgovin. Kar preko spleta lahko naročimo novo kitaro, primerno za začetnika. 

Zelo pomembno je predvsem to, da je učenje kitare precej enostavno, lahko se ga lotimo kar sami, vsaj v tistih začetnih korakih. Z glasbilom se lahko dobro spoznamo in usvojimo osnovne spretnosti, s tem pa bomo že znali zaigrati kakšne znane melodije ali ustvariti tudi kakšno svojo pesem. 

Akustične kitare imajo še to prednost, da so zelo dobra spremljava za petje, zelo lepo se vključijo v vsak ansambel in vedno nam lahko popestrijo prosti čas.
Že z enostavno kitaro bomo dobro pripravljeni na petje in igranje, če se vsaj malo znajdemo pri brenkanju. To pomeni, da bodo začetniki hitro napredovali in prišli do nivoja, ki ponuja zadovoljive rezultate. 

Krivulja učenja je prizanesljiva in delo hitro obrodi sadove, čeprav je seveda tudi igranje akustične kitare zelo zahtevno, ko napredujemo v svojem znanju in spretnostih. Če pa upoštevamo predvsem to, kaj bomo lahko dosegli že z manjšim vložkom, je kitara gotovo zelo atraktivna izbira za začetnike, ki želijo hitro napredovati.

Nič čudnega, da je kitara tako priljubljeno glasbilo, saj ima mnoge prednosti, ki so pisane na kožo predvsem začetnikom. Najdemo lahko široko ponudbo cenovno ugodnih kitar, z njimi se hitro in enostavno spoznamo, kmalu bomo pripravljeni tudi na povsem dostojno igranje. 

Vse to so odlike, ki jih pri glasbilu iščejo začetniki, zato so akustične kitare priljubljena izbira. 

Tako električni kot akustični instrumenti nam ponujajo še vrsto drugih možnosti, ki se jih splača raziskati. 

Začetniki bodo iskali glasbila, ki omogočajo enostavno igranje in uspešno učenje, gotovo pa pričakujejo, da se bodo pri tem tudi zabavali in kar sami kaj zaigrali. Tu se hitro odprejo še številne druge možnosti, ki so zelo zanimive.

Nadvse zanimivi so lahko električni bobni

Ljubitelji glasbe, ki želijo podrobneje raziskati svet zanimivih glasbil, se bodo gotovo srečali tudi z domiselnimi tolkali, ki nam nudijo povsem drugačno izkušnjo kot kitare. 

Seveda nam pridejo takoj na misel običajni bobni, a podobno kot pri kitarah imamo tu na voljo tudi električno varianto – prav električni bobni so lahko prava izbira za začetnike, saj so nekoliko bolj prijazni do okolice.

Električni bobni delujejo tako, da ob igranju generirajo zvok v digitalnem zapisu, ki se nato posreduje do zvočnikov, slušalk ali računalnika. To pomeni, da ne bomo povzročali hrupa, ki je pri tolkalih za okolico pogosto zelo moteč. 

Na bobne lahko igramo tudi sredi noči, tako da bomo uspešno vadili v vsakem okolju in ob vsakem času. Nadalje pa nam električni bobni nudijo še druge možnosti, da hitro spoznamo njihove odlike. Delujejo v povezavi z raznimi napravami, ki nam pomagajo pri učenju in igranju, najdemo tudi razne možnosti za mešanje zvoka in za usklajeno igranje v skupini. 

Elektronski instrumenti imajo velik potencial, če se jim nekoliko posvetimo in ne pričakujemo le lepega zvena pri igranju. A tudi začetniki bodo prepoznali posebne prednosti, ki jih najdemo pri tovrstnih glasbilih.

Električni bobni in dodatki

Ponudba na tem področju verjetno ne bo tako razgibana kot pri kitarah, a vseeno so tudi električni bobni na voljo pri spletnih trgovcih. Najdemo različne sete bobnov in činel, pa tudi zanimivo dodatno opremo, ki celotno izkušnjo še nadgradi. 

Vsekakor je lahko tudi to prava izbira za začetnike, ki se želijo pobližje spoznati s svetom glasbe. Računamo na to, da bomo lahko že takoj iz glasbila izvabili atraktivne zvoke, s katerimi so tolkala tako zanimiva, hitro pa se bomo tudi učili.

Boben in druga tolkala

Tolkala so nasploh zelo zanimiva, saj omogočajo intuitivno igranje v preprostih ritmih. Tudi popolni začetniki se bodo hitro privadili na igranje, ne da bi sploh poznali glasbeno teorijo. 

Nenazadnje je boben zanimiv tudi za malčke, ki bodo spoznavali različne zvoke, ki izhajajo iz raznovrstnih tolkal. Takšna glasbila so lahko izvrsten uvod v glasbo za tiste, ki se ne želijo že takoj obremenjevati s kakšnimi zahtevnimi vsebinami, ki lahko nekoliko omajejo zanimanje za igranje instrumentov.

Seveda tudi boben zahteva kar nekaj znanja in spretnosti, pravzaprav je precej težko priti na nivo, ki je res vreden občudovanja, če nismo pripravljeni v to vložiti veliko truda in časa. 

elektricni boben in druga tolkala

Pravzaprav bomo težje ocenili spretnosti pri igranju na bobne kot pri mnogih drugih glasbilih in včasih pri pravih mojstrih najbolj navdušijo prav detajli, ki jih ne sliši vsak. 

A na drugi strani spektra imamo začetnike, ki se bodo rade volje lotili udarjanja po bobnu preprosto zato, ker s tem ustvarimo prijeten ritem. Boben torej ponuja nekaj za vsakogar, s tem pa je gotovo zanimiva izbira tudi za začetnike, ki cenijo nekoliko bolj prijazen uvod v glasbeno ustvarjanje.

Boben ni edina izbira med tolkali. Imamo kar dosti različnih tolkal, ki ponujajo podobno izkušnjo, a se med seboj zelo razlikujejo. Poleg bobnov imamo pogosto činele, ki skorajda ne smejo manjkati, če se ukvarjamo z igranjem na bobne. 

Nato imamo še mnoga druga ritmična glasbila, ki so zelo zanimiva za igranje – od raznih enostavnih glasbil, kot so kastanjete in triangli, do ksilofonov in vibrafonov. Tu imamo torej dosti izbire, če nas zanima svet tolkal. Gotovo bomo našli marsikaj tudi za začetnike. 

Hitro bomo začeli spoznavati atraktivne zvoke, ki jih ponujajo tolkala, s temi instrumenti pa se dobro vključimo tudi v ansambel, ki izvaja razgibane skladbe.

Gramofoni za tiste, ki glasbo raje le poslušajo

Igranje na glasbila je lahko zelo zanimiva aktivnost, s katero si popestrimo prosti čas. Seveda pa prav tako radi uživamo ob poslušanju glasbe, ne da bi jo morali sami izvabljali iz instrumentov. 

Nenazadnje se ne moremo primerjati s pravimi virtuozi, njihovih mojstrovin pa sami ne bomo mogli uspešno zaigrati. Zato se rade volje predajamo glasbi, ki jo dobimo na različnih medijih. Gramofoni nam omogočajo predvajanje glasbe na ploščah, kar je za mnoge priljubljena možnost.

Albumi na vinilnih ploščah so še vedno pravi hit, sploh če najdemo kakšne cenjene plošče naših priljubljenih izvajalcev. Ponujajo prav posebno izkušnjo, ki je ne moremo posnemati s predvajanjem glasbe v digitalnih formatih.

Res pa je, da bomo za plošče potrebovali nekaj posebne opreme. Poslušanje nam omogoča gramofon za plošče, to je naprava prav za ta namen. Mnogi ljubitelji glasbe bodo izbiro gramofona brez težav upravičili, drugi pa se bodo pač sprijaznili z drugimi možnostmi predvajanja svojih najljubših skladb in ne bodo kupovali gramofona. 

V vsakem primeru so nam gramofoni na voljo v glasbenih trgovinah, ki imajo kar široko ponudbo takšne opreme. Nenazadnje se tudi na tem področju med različnimi izdelki pojavljajo večje razlike, tako da se ne moremo vedno enostavno odločiti. 

Sodobni gramofoni nam ponujajo mnoge posebne funkcije, lahko se povezujejo z naprednim ozvočenjem, morda imajo tudi brezžično povezavo. 

Vključijo se v domači multimedijski center in se povezujejo tudi z drugimi napravami, tako da bomo gotovo dobili pravi učinek in odlično izkušnjo, ki jo pričakujemo ob poslušanju plošč, ne da bi morali pristati na kakšne kompromise. Le to je potrebno, da izberemo in kupimo ustrezen gramofon.