Kje je dobro namestiti kmečki pod in kje dvoslojni parket

Najprej začnimo na začetki in povejmo kaj sploh je razlika med tema dvema vrstama parketa. Vse se začne s tem, da je kmečki pod sestavljen iz enega dela in sicer ga predstavljajo masivne deske bolj ali manj neobdelanega, vendar pogosto oljenega lesa, medtem ko je dvoslojni parket, kot že samo ime namiguje, sestavljen iz dveh slojev in sicer iz spodnjega sloja, ki je narejen iz utilitarističnega mehkega lesa, na primer smreke ali breze, na vrhu pa je tanjša plast tršega in lepšega lesa, navadno hrasta.

Parketa se razlikujeta po uporabi. Kmečki pod je uporaben za prostore, kjer bo parket utrpel relativno veliko poškodb se pravi je primeren za prostore, kjer bo veliko premikanja stolov, mogoče drugega pohištva, bil bi primeren tudi za kuhinje, saj lahko parket velikokrat damo obrusiti in ponovno naoljiti, vsaj v primerjavi z drugimi parketi, ki so na trgu.

Dvoslojni parket je nekako bil narejen za uporabo v prostorih, kjer je položeno talno gretje, vendar vseeno obdrži izgled klasičnega parketa. Ker je dekorativna plast nekoliko tanjša je lahko tudi cenovno nekoliko bolj ugoden, vendar pa ga ne moremo tolikokrat obnoviti, kot to lahko naredimo, ko vgradimo kmečki pod, torej ta zmaga kar se tiče dolgotrajnosti, vseeno pa to ne pomeni, da bomo morali dvoslojni parket menjati pogosto, kar absolutno ni res, samo nekoliko bolj moramo paziti nanj.

Ne glede na to, za kater parket se odločimo, kmečki pod ali dvoslojni parket, pa se oba po navadi vgrajujeta z lepilom, tako da je za oba proces polaganja relativno hiter in enostaven. Moramo se samo prepričati, da je površina primerno pripravljena in kar se da položna in ravna, da je lahko polaganje izvedeno tako, da se med posameznimi deskami razpoke zaradi vdolbin ali hribov na spodnji podlagi.