Kombinacija materialov za visoko kakovost bivanja

Pri izbiri materialov za opremljanje stanovanja moramo biti pozorni na to, da so materiali med seboj usklajeni. Upoštevamo mnoge dejavnike, saj pridejo ti hitro do izraza – najbolj seveda izstopajo barve, pa tudi vzorci in stili. Težko je določiti neke točne parametre, saj gre bolj za umetnost kot znanost. Ravno zato je pomembno, da že v izhodišču izberemo pravo kombinacijo, ki bo v končni fazi zagotovila odličen učinek.

V praktično vsakem stanovanju najdemo nekatere naravne materiale, morda le pri posameznih kosih opreme. Pogosto so to lesena notranja vrata, ki se odlično vključijo v praktično vsak prostor. Poleg tega ponujajo lesena notranja vrata tudi idealno kombinacijo funkcionalnih in estetskih odlik, medtem ko pomanjkljivosti praktično ni. Vsekakor se splača premisliti o uporabi lesa, ki v stanovanjskih prostorih zagotavlja visoko kakovost bivanja in ustvari prav poseben domač občutek. Lesena notranja vrata so izrazito funkcionalen element, lahko pa jih prilagodimo tudi vizualno ali pa izberemo kakšne druge vrste lesa.

Primerna izbira za zagotovljeno dolgoročno zadovoljstvo je tudi vinilna talna obloga. Vinil je namreč material, ki se bo v vsakem stanovanju odlično obnesel z idealno kombinacijo funkcionalnih prednosti in estetske vrednosti. Vinilna talna obloga lahko imitira druge materiale, tako da dosežemo poljuben vizualni učinek, hkrati pa se nam ni treba odreči odličnim funkcionalnostim tega materiala. Namesto, da bi v kuhinji uporabljali pravi parket, bo vinilna talna obloga ponudila enak izgled, a bistveno boljšo odpornost proti vlagi in številnim madežem, ki jih lahko v takšnem prostoru pričakujemo.

Za vsak prostor moramo torej izbrati materiale, ki se bodo v tem okolju najbolje obnesli, hkrati pa vedno mislimo še na to, kako bodo vsi materiali izgledali v končni kombinaciji. Doseči želimo usklajeno zbirko funkcionalnih materialov, kar morda ne bo lahko, je pa večinoma vseeno izvedljivo, še posebej s pomočjo vsestranskih materialov, ki jih imamo danes na voljo.