Kombinacija za izvrstne rezultate hidroponike

Hidroponika je lahko zanimiv in zabaven hobi, lahko pa tudi resna dejavnost, namenjena pridelavi plodov ali cvetov za komercialno prodajo. V vsakem primeru se izkaže, da je za odlične rezultate potrebna kombinacija nekaterih dejavnikov, ki odločajo o tem, kakšen bo pridelek.

Ugoden medij in prava sredstva

Hidroponična vzgoja rastlin se izvaja v različnih medijih, vsem pa je skupno to, da ne omogočajo neposrednega izkoriščanja prsti in hranilnih sredstev v njej. Zato se uporabljajo druga sredstva, ki so običajno še učinkovitejša, saj prinašajo v vodni raztopini optimalno mešanico vseh potrebnih hranilnih snovi. Nekatere znamke izstopajo po prilagojenih sredstvih za različne medije – Hesi na primer svoje izdelke že z barvno embalaže namenja različnim uporabnikom. Zeleni Hesi izdelki so namenjeni rastlinam, ki rastejo v običajni prsti, rdeči so prilagojeni za rast v kokosovih vlaknih, rumeni so optimalni za hidroponične sisteme z golo vodno raztopino, modri pa predstavljajo več možnosti uporabe. Na tak način lahko hitro najdemo pravi medij in prava sredstva zanj. Hesi ponuja številne izdelke za praktično vsak medij, treba pa je poskrbeti, da imajo rastline dovolj nujnih hranilnih snovi.

Rast v optimalnem okolju

Tudi okolje mora biti prirejeno vzgoji rastlin, še posebej, če to počnemo v zaprtih prostorih. V tem primeru je ključen kos opreme časovno stikalo za luč, ki nadzoruje osvetlitev in včasih tudi toploto rastišča. Vsaka rastlina zahteva poseben režim osvetlitve, zato je najbolj uporabno časovno stikalo, ki ga je možno kar se da natančno nastaviti. Seveda osvetlitev še vedno terja veliko pozornosti in prilagajanja. Samo časovno stikalo še ne bo zagotovilo odličnih rezultatov.

Prav tako o ustreznosti okolja ne odloča le osvetlitev. Poskrbeti moramo za primerno zračenje, temperaturo in druge dejavnike. V mnogih primerih je časovno stikalo mogoče uporabiti tudi za nadzor teh okoliščin, spet pa seveda velja, da je treba najprej ugotoviti, kakšen režim bo najboljši.