Konferenčni in pisarniški stoli

V sodobnih pisarnah naletimo na celo vrsto raznolikega pohištva, med drugim tudi na več vrst stolov, med katerimi vsaka opravlja prav posebno funkcijo, kateri mora biti kar se da prilagojena. Prav zato je pomembno, da skrbno in pozorno izberemo prav vsak pisalni stol za pisarniško rabo, enako velja za konferenčne, direktorske in druge stole, ki jih nameravamo uporabljati v pisarni. V končni fazi tudi stoli odločajo o učinkovitosti pri delu, če ne drugega pa zagotavljajo prijetno sedenje in udobje svojim uporabnikom, ki se med dolgim delovnikom seveda nočejo mučiti na neudobnih stolih. Kakšne stole torej izbrati za pisarniško rabo?

Bržkone terjajo največ pozornosti pisarniški stoli, ki so tudi največ v uporabi. Večinoma gre v tem primeru za pisalni stol, prilagojen uporabi za delovno mizo. Jasno je, da mora biti tak stol kolikor toliko prilagodljiv, da ga lahko dejansko učinkovito uporabljamo na vsakem delovnem mestu. Verjetno bo opremljen z mehanizmom, ki omogoča vsaj prilagajanje višine sedala, praktično vsak pisalni stol pa ima tudi podvozje s koleščki, ki omogočajo učinkovito premikanje po prostoru. Takšna kombinacija zagotavlja učinkovito delo za pisalno mizo. Nato pa pridejo zelo do izraza druge odlike, predvsem udobje in ergonomska oblika – ne pozabimo, da je pisalni stol redno v uporabi.

Kakšne razlike ima v primerjavi z običajnimi pisarniškimi stoli konferenčni stol? Takoj opazimo, da namen ni povsem enak. Ni treba, da takšen stol omogoča posebej učinkovito delo za mizo, prav tako konferenčni stol običajno ni v uporabo vsak dan in dlje časa. Žrtvujemo lahko torej nekaj prilagodljivosti in tudi udobja, da izpostavimo druge odlike takšnih stolov. Pogosto pride do izraza tudi cena, saj potrebujemo večje število takšnih stolov, na račun drugih lastnosti pa lahko mirne duše kaj prihranimo. Seveda mora tudi konferenčni stol zagotavljati nekaj udobja, predvsem pa ne sme motiti pozornosti pri sestankih.