Les v hišah

V stavbarstvu je les nenadomestljiv material, ki se uporablja tako za konstrukcijske elemente, ki prenašajo težo, kot tudi za estetske in prekrivne elemente. Le malo je materialov, ki se lahko pohvalijo s tako unikatnim naborom kvalitet, kot jih ima les. Po svetu je mnogo prostranih območij, kjer je lesa v izobilju, in ljudje so se ga zelo hitro naučili obdelovati, najprej za orodje, kmalu pa tudi za bivališča. Vzpostavljanje strnjenih človeških naselbin je še nadalje pripomoglo h napredku, tudi tu pa je imel pomembno vlogo les. Sčasoma so se ljudje naučili naprednih tehnik predelave lesa, tako da se ga je dalo porabiti več iz iste količine virov.

Najbolj značilna oblika izkoriščanja odpadnih kosov lesa je prav gotovo iverna plošča. Iverne plošče so neke vrste lepljen les, cena katerih pa je v primerjavi s klasičnim masivnim lesom zelo nizka. Ivernim ploščam kot lepljen les cena raste s kvaliteto, kljub temu da se jih drži sloves poceni dela. Kvalitetne iverne plošče so, tako kot lepljen les, cena katerega je zelo raznovrstna, zelo dober kos, ki je primeren zlasti za izdelavo statičnega pohištva, kot so večje in manjše omare, kuhinjske omarice in ostali kosi pohištva, ki jih ne premikamo veliko in ki večinoma stojijo vseskozi na enem mestu.

Lepljen les, cena katerega se lahko zelo razlikuje glede na tip izdelka, je dandanes najrazličnejših oblik, velikosti in barv. Lahko ga uporabljamo za konstrukcijsko tramovje, pri pohištvu in notranji opremi in še marsikje. Možnosti so omejene le s človeško domišljijo, v pomoč pa so nam tudi sodobni programi, ki različne možnosti obdelave lesa glede na fizikalne potrebe predlagajo kar sami. Za lepljen les cena ne predstavlja omejitve, ki bi vplivala na pojavnost v vsakdanjem življenju. Velikokrat za lepljen les cena predstavlja znižanje v primerjavi z drugimi rešitvami. Le najti se jih mora.