Mačja hrana za kvalitetno življenje našega mucka

Hišni ljubljenčki potrebujejo kar nekaj nege in skrbi, če jim želimo zagotoviti kar se da kvalitetno in zdravo življenje. Seveda imamo pri različnih živalih različne prioritete, nekateri ljubljenčki res ne zahtevajo veliko dela in so zato precej priljubljeni med začetniki. To so predvsem kakšne manjše živali, ki jih imamo v terariju. Nekoliko večji kosmatinci pa so lahko bistveno bolj zahtevni, kar velja tudi za pse in mačke – čeprav gre za zelo pogoste hišne ljubljence, to še ne pomeni, da z njimi ne bo veliko dela.

Tako psi kot mačke potrebujejo posebno nego, najbolj pozorni pa moramo biti na izbiro hrane. Tu imamo kar dosti različnih opcij, odločamo se med mokro in suho hrano, ponudba pa se razlikuje tudi glede na pasme in starost. Pasja in mačja hrana ponujata ogromno izbire, zato imamo že s tem lahko veliko dela. Ob tem moramo omeniti še drugo nujno opremo za kvalitetno življenje našega ljubljenca, takoj bomo prepoznali še kar nekaj pomembnih prioritet, ki jih imamo pri skrbi za žival. Pri psih smo načeloma dobro seznanjeni vsaj z nujnimi opravki, mačke pa so pogosto nekoliko bolj samostojne in pri njih morda niti ne pomislimo na opremo, ki bi jim koristila. Najprej se osredotočimo na hrano, nato pa tudi na drugo nujno in dobrodošlo opremo.

Kvalitetna mačja hrana je nujna za zdravje

O zdravju in počutju mačke v največji meri vpliva prav hrana, ki jo ima žival na razpolago. Zato mora biti mačja hrana kar se da kvalitetna, da ne bo kakšnih težav ali nejevolje. Na srečo lahko dobimo dobro hrano pri različnih trgovcih, takšno ponudbo ima gotovo tudi vsaka spletna trgovina za male živali. Imamo torej možnost, da izberemo res kvalitetno hrano, ki bo mucku koristila.

Seveda pa izbira ne bo povsem preprosta. Odločamo se med mokro in suho hrano. Mokra hrana je pogosto bolj mamljiva in okusna, ima boljšo hranilno sestavo, je pa dražja in precej bolj nerodna za nakup, skladiščenje in uporabo. Zato imamo pogosto na zalogi tudi suhe brikete, ki niso nujno manj kvalitetni, moramo pa vsekakor po teh izdelkih posegati bolj previdno. Suha mačja hrana nižje kvalitete je pogosto povsem neprimerna za redno prehrano in lahko mački škoduje. Ciljamo na uravnoteženo prehrano, v kateri prevladuje kvalitetna mokra hrana.

Mačke so mesojede živali in potrebujejo zadosten vnos beljakovin za svoje aktivnosti. Najboljša je mačja hrana s kvalitetnim mesom, muce imajo zelo rade tudi ribe. Ob mesu dodajamo hrani vir ogljikovih hidratov, to je pogosto riž ali krompir, zalogo ključnih hranil pa dopolnjujejo še maščobe, ki so v olju. Pomembno je, da ima mačja hrana tudi ustrezna mikrohranila, te lahko najdemo tudi v priboljških in dopolnilih.

Mačja hrana v ponudbi nam omogoča pripravo prave pojedine

Posebna oprema in mačja hrana

V ponudbi mačje hrane bo spletna trgovina za male živali verjetno že predstavila več različnih možnosti, ki se ne razlikujejo le po omenjenih lastnostih. Pojavljajo se še nekatere druge razlike, kar sicer velja tudi za drugo opremo v prodaji. Praktično vsa oprema je dobro prilagojena mačkam v različnih starostnih obdobjih, tudi mačja hrana je pogosto pripravljena prav za mlade mucke ali pa starejše mačke, saj imajo živali v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Tudi oprema mora biti prilagojena, dobimo recimo praskalnik za mačke, ki je nepogrešljiv za mlade in razigrane muce, ki morajo stalno brusiti svoje kremplje. Kakšne lene mačke praskalnika niti ne potrebujejo.

Gotovo se splača izbrati cel nabor zanimive in koristne opreme, ki jo dobimo v trgovinah za male živali. Že mačja hrana nam ponuja več zanimivih možnosti, dobimo lahko kvalitetno hrano za različne mačke v različnih starostnih obdobjih. Izberemo lahko praskalnik za mačke, kakšne mačje hiške, plezala, tunele in podobno zanimivo opremo za mladiče in za starejše muce. Pametno je, da bivalno okolje hišnega ljubljenčka dobro prilagodimo posebnostim, ki jih ima žival.

Mačja hrana za muce, ki živijo na prostem

Hišne muce imajo lahko zelo urejeno prehrano, kar je optimalno, če želimo skrbno vzdrževati vnos nujnih hranil. Muce, ki živijo na prostem, pa imajo pogosto neurejeno prehrano, ki je ne moremo nadzirati. Prav tako so izpostavljene drugim tveganjem, zato pride v poštev skrbno izbrana mačja hrana in nekateri drugi pripomočki. Zelo koristen je lahko elektronski odganjalec klopov za živali, ki živijo na prostem. Tudi mačke pogosto zaidejo v kakšno goščavo, kjer iščejo hrano ali razvedrilo. Tam so izpostavljene klopom, ki znajo biti za takšne živali nevarni. Če imamo elektronski odganjalec klopov, bomo ta tveganja uspešno zmanjšali.

Kvalitetna mačja hrana je še bolj pomembna za mačke, ki večino časa preživijo na prostem

Kako pa je s hrano? To je odvisno od življenjskega sloga mačke. Nekateri mački brez težav preživljajo cele dni na prostem, hranijo pa se le doma, kar nam še vedno omogoča, da jim pripravimo ustrezno hrano. Bolj problematična je lahko mačja hrana za potepuške mačke, ki uživajo tudi drugo hrano. A s kvalitetno hrano in koristnimi priboljški ne moremo zgrešiti, tudi za takšne muce je to ustrezna hrana, pazimo le, da je ne pojejo preveč.