Načini prekrivanja streh s pravimi strešniki

Pravi strešniki za prekrivanje streh so vsekakor keramične, glinene ali pa betonske oziroma cementne izvedbe. Strešna opeka vseh vrst je danes izdelek, ki se na veliko oglašuje v vseh medijih, od televizije in časopisov do internetnih strani. Zato marsikdo misli, da je vsa strešna opeka primerna za katerikoli tip strehe. To pa nikakor ni res; na strehi je glavni podatek, ki omejuje nabor ustreznih strešnikov prav naklon. Mnogi strešniki, ki sicer nudijo odlično zaščito pred dežjem, v primeru premajhnega naklona preprosto odpovejo in pod streho začne zatekati voda. To lahko povzroča velike težave, sploh v primeru, ko je streha dodatno zaščitena s folijo in zamakanja ne opazimo takoj.

K sreči se večina ljudi pred postavljanjem in prekrivanjem strehe posvetuje z mojstri krovci, ki imajo podatke o naklonih in ustreznih strešnikih glede na tip strehe v malem prstu. Glineni strešniki ponujajo klasičen, brezčasen videz, ki je najbolj značilen za naše okolje. Ker so se uporabljali že več stoletij nazaj, se je sčasoma v določenih regijah razvila značilna oblika strešnikov, ki najbolje varujejo določen tip strehe. 

Zlasti na primorskem, kjer pozimi klesti močna burja, se je uveljavila polkrožna oblika korcev, ki se polagajo eden na drugega v izmenjajočih se legah. Za tradicionalno zaščito pred močnim vetrom se na njih po navadi položi tudi kamne, ki preprečujejo, da bi strešna opeka zletela dol s strehe in izpostavila notranjost.  Danes pa na vetrovnih področjih večina krovcev vse strešnike raje preventivno prilepi s posebnim cementnim lepilom, tako da so trdno in nepremično pritrjeni na ogrodje strehe. Taki strešniki zato ne potrebujejo več kamnov proti vetru. Vseeno pa jih marsikje dodajo naknadno, kljub temu, da nimajo posebne vloge. S tem se doseže še bolj pristen karakter strehe, s katerim pripomorejo h bolj enotnemu in tradicionalnemu videzu naselij.