O udobju pri delu odločajo tudi delovne nogavice

Delo bo najbolje potekalo v dobrih razmerah. Preveriti moramo razmere v okolju, velik vpliv pa imamo predvsem na svojo opremo. Če se dobro pripravimo na razmere, ki nas čakajo pri delu, se bomo med opravljanjem službenih obveznosti bolje počutili. Delali bomo bolj uspešno, predvsem pa se izognemo tudi kakšnim velikim obremenitvam, poškodbam in drugim posledicam dela v zahtevnih okoliščinah. 

O tem odločajo mnogi faktorji, svoje dodajo tudi dobre delovne nogavice. To opremo včasih nekoliko zanemarjamo, bolj kot na nogavice pomislimo na delovno obutev in preostalo bolj opazno opremo, a v končni fazi nam pomaga edino dober komplet opreme, ki je med seboj ustrezno usklajena.

Pravzaprav imajo v tem oziru nogavice morda še posebej opazno vlogo. So namreč neposredno zaslužne za udobje pri delu, ki ga opravljamo na nogah. Seveda potrebujemo tudi primerno obutev, a delovne nogavice so stalno v stiku z našimi stopali, ublažijo pritiske, drgnjenje in druge obremenitve, preprečujejo žuljenje in nasploh skrbijo za toplino in udobje. Če nam je mar za udobje na delovnem mestu, bomo tudi izbiri nogavic namenili dovolj pozornosti in premisleka, po potrebi tudi nekaj več denarja, kot ga odštejemo za običajne nogavice.

Kakšne delovne nogavice izbrati?

Najbolje se bodo obnesle nogavice, ki so dobro pripravljene na razmere, v katerih delamo. Tako je veliko odvisno od okolja, v katerem delamo, premisliti moramo, s kakšnimi obremenitvami se redno srečujemo.

Delovna obutev ni zelo udobna in prijazna do stopal, zato moramo imeti dobre delovne nogavice

Na nekaterih delovnih mestih, kjer nimamo kakšnih posebnih groženj, se lahko dobro obnesejo že čisto običajne ženske ali moške nogavice, ki jih uporabljamo tudi v prostem času in ob drugih vsakdanjih aktivnostih. To so nogavice, ki nam ponujajo dovolj udobja, da bomo v njih brez težav preživeli cel delovni dan, še posebej na delovnem mestu, kjer večinoma sedimo.

Če pa delamo na terenu ali pa pri delu večinoma stojimo, bomo izbiri nogavic namenili nekaj več pozornosti, enako velja za nakup delovne obutve. Običajne nogavice ne bodo dovolj, potrebovali bomo prilagojene delovne nogavice

Te so načeloma nekoliko debelejše, da nudijo dobro zaščito za stopala. Preprečujejo velike pritiske in obremenitve pri delu na neravnem terenu, blažijo tudi pritisk samih obuval. Včasih imajo pomembno nalogo, da ščitijo pred raznimi grožnjami iz okolja, vsekakor je pametno imeti dodatno plast zaščite, če delamo v okolju, kjer lahko pričakujemo pogoste udarce in podobne obremenitve.

Kvalitetne delovne nogavice torej izpolnjujejo mnoge naloge, za katere običajne nogavice niso dobro pripravljene. Izbiramo posebej prilagojene nogavice, s katerimi bomo pri zahtevnem delu na terenu bistveno bolj zadovoljni.

Delovne nogavice dopolnjujejo delovno obutev

Zelo pomembno je to, da se nogavice dobro kombinirajo s čevlji, škornji in drugimi obuvali, ki jih pri delu uporabljamo. Če se ne, lahko hitro pride do problemov, predvsem do žuljev. Dobre nogavice sicer uspešno zmanjšujejo tveganje za drgnjenje, praskanje in žuljenje, a le, če ustrezajo tudi obutvi.

Predvsem je pomembno to, da delovne nogavice v celoti prekrivajo nogo, kjer je ta v stiku z obuvali. Torej ne želimo, da je obutev v neposrednem stiku s kožo, temveč imamo vmes udobno plast blaga in drugih mehkih materialov, iz katerih so sestavljene dobre nogavice. Sama obutev namreč ni izdelana tako, da bi bila posebej prijazna do stopal in kože, zato so nogavice ključnega pomena.

Nekatere nogavice imajo še dodatno ojačane dele ali druge posebnosti, ki jih bomo pri delu dobro izkoristili. Medtem ko so običajne ženske ali moške nogavice precej enostavno zasnovane, so posebne nogavice za delo lahko oblikovane tako, da naslovijo kakšne specifične potrebe pri delu v zahtevnem okolju. 

Poznamo podložene nogavice z dodatnimi plastmi mehkega materiala, nekatere delovne nogavice imajo posebej razdeljene prostore za vse prste, obstajajo celo vodoodporne nogavice in podobne iznajdbe.

Delovne nogavice lahko uporabljamo tudi za druge namene

Kvalitetnih nogavic nimamo nikoli preveč, sploh zato, ker lahko tak par nogavic uporabljamo tudi za mnoge druge namene, ne le za delo. Odlično se izkažejo tudi v drugih situacijah, kjer potrebujemo kvalitetne nogavice. Včasih je sicer pametno izbirati posebej prilagojeno opremo, to so recimo kolesarske nogavice, v tem primeru iščemo lahke in zračne nogavice. 

Lahko pa debelejše visoke nogavice uporabljamo za pohodništvo, za delo na domačem posestvu, tudi za kmetovanje, kakšna gradbena opravila in podobno. Zelo koristne so delovne nogavice za lovce, gozdarje in podobne uporabnike, uporabljamo jih lahko vedno, ko si na noge nadenemo gojzarje in druge visoke čevlje, ob katerih uporabljamo tudi debelejše nogavice.

Tudi za delovne nogavice je pomembno, da so mehke, tople in udobne

Seveda pa ni nujno, da so delovne nogavice debele in visoke. Lahko najdemo tudi druge izvedbe, saj je izbira povsem odvisna od tega, kakšne potrebe imamo na svojem delovnem mestu. Tako najdemo tudi bolj specializirane modele, podobne kot so kolesarske nogavice, nogavice za tek in podobno. 

Nenazadnje še vedno pričakujemo, da bodo nogavice zračne in udobne v različnih razmerah, tudi ob višjih temperaturah in ob telesni aktivnosti. Na srečo je ponudba na tem področju zelo razgibana in se lahko opremimo z izvrstnimi nogavicami za praktično vsako situacijo.