Oprema za košnjo večjih zelenic

Običajne vrtne kosilnice verjetno ne bodo kos večjim zelenicam, pravzaprav v tem primeru delu verjetno ne bo kos uporabnik – tudi če same kosilnice načeloma omogočajo košnjo velikega posestva, bi bilo to delo izjemno zamudno in za uporabnika naporno, pa tudi rezultati verjetno ne bi bili najboljši. Čisto možno je, da bi tudi kosilnica v tem primeru razočarala, saj običajne vrtne kosilnice niso prilagojene dolgotrajni uporabi in zahtevni košnji na večjih površinah. Zato se za takšne naloge uporabljajo druge vrste kosilnic, ki so za tak namen kot nalašč.

Vrtni traktorji

Če želimo ostati na primerljivem področju in se ne nameravamo povsem odtujiti od vrtne kosilnice, so najboljša izbira gotovo vrtni traktorji. Gre za sedežne kosilnice, ki učinkovitost običajnih kosilnic nadgradijo z udobjem in dodatno hitrostjo pri obdelavi večjega travnika. Takšne kosilnice so praviloma zmogljivejše in veliko bolj vsestranske, z njimi se lahko lotimo vseh mogočih površin. V vsakem primeru bo delo zelo udobno, saj se na kosilnico preprosto usedemo in se zapeljemo po površini. Poleg tega vrtni traktorji ponujajo še bogat nabor drugih funkcionalnosti, ki jih lahko uporabimo v svoj prid, s tem pa tudi na druge načine olajšajo delo pri košnji večjih zelenic. V poštev pridejo tudi pri mnogih drugih opravilih, nenazadnje gre za vsestransko prevozno sredstvo, ki lahko služi še raznim drugim namenom v kmetijstvu, sadjarstvu, vrtnarstvu in drugih panogah.

Kmetijska mehanizacija

Tudi naprednejši vrtni traktorji pa niso primerni za redno košnjo večjih površin in višje trave. V tem primeru pride v poštev le kmetijska mehanizacija, ki je prilagojena prav za takšne izzive. Z ustrezno kosilnico ne bo težko kositi večjih parcel in visoke trave – običajno se za to nalogo uporabljajo rotacijske kosilnice, ki jih seveda uporabljamo v kombinaciji s traktorjem. Je pa s takšno opremo težko pokositi tiste zelenice, ki morajo biti zelo natančno pristrižene na določeno višino, prav tako je mehanizacija precej težka in do občutljivih tal ni posebej prijazna.