Polaganje talnega ogrevanja

Ogrevanje je izrednega pomena v praktično vsakem prostoru, še posebej pa seveda v domačem stanovanju, kjer želimo uživati ob udobnih temperaturah tudi sredi mrzle zime. Zato moramo izbrati sistem, ki bo omogočal zanesljivo vzdrževanje prijetnih temperatur. Priljubljena izbira je talno gretje, ki ponuja zelo dober učinek in se izkaže tudi z drugimi prednostmi. Morda pa bo nekaj težav pri vgradnji grelnih elementov, saj je treba te namestiti pod pohodno površino prostorov, poleg tega pa moramo pomisliti še na vodovodne inštalacije, ki dovajajo vodo za ogrevanje.

Vgradnja grelnih elementov

Talno gretje deluje tako, da privede toplo vodo za ogrevanje do grelnih cevi, ki so nameščene pod pohodno površino prostora. To pomeni, da bo največ dela prav z vgradnjo grelnih elementov v tla. Sistem mora pokriti celotno površino, kar je lahko v končanih prostorih velik izziv – vsekakor bo treba odstraniti pohodno površino in morda pripraviti tudi nekaj dodatnega prostora, kar je lahko problem, če nimamo na voljo dodatne višine. A tudi v najboljšem primeru bo potreben gradbeni poseg, ki v končanih prostorih lahko povzroči mnoge preglavice.

Če se za talno gretje odločimo že pravočasno, lahko grelne elemente brez težav vgradimo že v fazi gradnje objekta. Ta rešitev je veliko boljša in cenejša, predvsem pa s polaganjem talnega ogrevanja ne bo veliko dodatnega dela.

Vodovodne inštalacije

Toplovodni sistem mora biti dobro pripravljen na talno ogrevanje. To pomeni, da morajo biti urejeni dovodi in odvodi, ključno seveda pri stiku s samimi grelnimi elementi. Včasih imamo povsem enostavno rešitev, saj je dostop že pripravljen, če pa se za talno gretje odločamo naknadno in ga želimo vgraditi v končane prostore, enostavne rešitve morda ne bo. Spet se izkaže, da je najbolje za to poskrbeti že pri načrtovanju objekta, ko lahko vodovodne inštalacije enostavno prilagajamo in pripravimo na potrebe grelnih elementov.