Popolna kombinacija funkcionalnosti in estetike pri pohištvu

Pri pohištvu se še posebej pogosto kaže razmerje med funkcionalnostjo in estetiko. V nekaterih okoljih pride bolj do izraza ena dimenzija, v drugih druga. Običajno pa želimo zagotoviti določeno kombinacijo oziroma razmerje, ki bi prineslo prednosti iz obeh svetov. To je vsekakor mogoče doseči, in to na različne načine.

Pohištvo po naročilu

Če se odločimo za izdelavo pohištva po meri, imamo seveda povsem proste roke pri načrtovanju funkcionalnosti in izgleda posameznih kosov. Sicer je precej odvisno od tega, za kakšne kose se pravzaprav zanimamo. Naročniki pohištva po meri običajno niso strokovnjaki s tega področja, zato si težko kar sami zamislijo idealno kombinacijo funkcionalnosti in estetike. Če se odločimo za pohištvo po naročilu, je torej pametno poiskati zanesljivega in izkušenega izvajalca, ki bo znal tudi svetovati in samostojno poiskati rešitve.

Seveda je veliko odvisno od konkretne naloge. Pogosto se pohištvo po naročilu izdeluje v primeru, da potrebujemo kakšen izrazito funkcionalen element, ki ga v redni ponudbi ni. Ali pa, da iščemo prav dekorativne izdelke.

Obnova starega pohištva

Posebno kombinacijo estetske in funkcionalne vrednosti ima pogosto tudi staro pohištvo, posebej razkošni starinski kosi, ki bi jih bilo škoda zavreči. Po več desetletjih uporabe je treba takšno pohištvo obnoviti, kar je pogosto zelo posrečena rešitev za tiste, ki iščejo nove ideje za opremljanje svojega doma. Obnova starega pohištva je na voljo pri nekaterih mizarskih mojstrih, običajno prav pri tistih, ki nudijo tudi pohištvo po naročilu.

Za obnovo pohištva je še bolj pomembno, da izberemo zanesljivega izvajalca, saj nimamo veliko priložnosti za obnovo istega kosa. Še posebej seveda, če gre za kak dragocen ali celo neprecenljiv kos pohištva. Zato je obnova starega pohištva cenjena storitev, ki lahko ponudi odlične rezultate. Obnovljeno staro pohištvo dobi novo življenje in nove funkcionalnosti, ohrani pa čudovito podobo in visoko estetsko vrednost.