Poskrbimo za čudovit izgled našega travnika

Čudovito pokošen travnik pred našo nepremičnino je nekaj, kar si vsakdo izmed nas želi. Seveda pa to tudi velja za kmetovalce in druge ljudi, ki si lastijo manjše in večje zelene površine. Travo lahko oskrbimo z uporabo rotacijske kosilnice, ki poskrbi za profesionalen izgled pokošene trave. Mulč, ki ostane po košnji, pa lahko uporabimo kot naravno gnojilo. Večino ljudi uporabi ročno kosilnico za oskrbo manjših površin. Če pa si lastimo večji travnik, pa lahko za njegovo oskrbo uporabimo vozečo oziroma traktorsko kosilnico, ki je zelo učinkovita pri svojem delu.

Pokošena trava ostane zdrava

Eden izmed najbolj pomembnih razlogov za košnjo trave je ohranjanje njenega zdravja. S košnjo bomo poskrbeli, da bodo vsa rezila trave enake višine. Tako omogočimo, da bo vsak posamezni poganjek dobil dovolj sončne svetlobe in vode. To pa pomeni, da se bodo pričele razvijati močnejše korenine, ki bodo bolj odporne na obdobja suše, parazite, zmrzal in druge nevšečnosti. Plevel in druga nesnaga pa ne bodo imeli se možnost zasaditi med travo, kar bo ohranilo njen izgled sijoče zelene barve. 

Kvalitetne kosilnice
Kvaliteta kosilnice odločilno vpliva tako na vaše udobje med košnjo, kot tudi kvaliteto odreza travne površine.

Dejstvo je, da ima travnik svoj ekosistem, ki lahko postane dokaj kaotičen, če travnika ne pokosimo. To pa najlažje naredimo z eno izmed številnih kvalitetnih rotacijskih kosilnic, ki so nam na voljo. Izbiramo lahko med potisnimi, samohodnimi, bencinskimi, električnimi in sedežnimi vrstami. Vsaka izmed njih pa ima svoje prednosti in slabosti.

Košnja trave je pomembna za ohranjanje njenega zdravja

Najbolj koristna dejavnost pri vzdrževanju sijaja in zdravja našega travnika je košnja trave, ki jo lahko opravimo dokaj pogosto. Priporočeno je, da ne kosimo prenizko, saj lahko poškodujemo posamezne poganjke. Previsoko travo pa je težje pokositi, saj je bolj trdovratna. Poleg tega se v njej lahko prične nabirati raznovrsten plevel, ki nam nalogo še dodatno oteži.

Košnja trave
Urejen vrt ali park, se prične s košnjo trave ter obrezovanjem dreves in grmičevja.

Idealna višina trave je nekje do 7 centimetrov in morda malo več. S samo košnjo trave pa pričnemo nekje od marca do oktobra – odvisno je od vremena, vrste trave in raznih drugih dejavnikov, ki narekujejo njeno rast. Kakovost zemlje je pri tem zelo pomembna, saj mora vsebovati različna hranila, kot so kalij, dušik in fosfor. Vsako omenjeno hranilo poskrbi za različne funkcije trave:

Kalij omogoča barvi njen čudovit zelen videz

Kalij je morda najbolj pomemben element oziroma hranilo za travnike vseh velikosti. Omogoča, da obdržijo svojo zeleno barvo. Obenem pa je pomemben za razvoj močnih rezil trave, ki so ozka in dolga. S košnjo trave pa vsak poganjek prične iz zemlje vsrkavati kalij in postane še bolj zelen in sijoč.

Fosfor omogoča razvoj korenin

Fosfor deluje pozitivno na našo travo tako, da ji omogoča razvoj močnih in globokih korenin. To pa je pomembno za vsako rastlino, da se bolje obrani suše, parazitov in drugih stresnih situacij.

Dušik omogoča razvoj same trave

Dušik je izredno pomemben element v naravnem procesu razvoja trave. Obenem pa deluje kot dopolnilo za druga hranila in minerale v zemlji, ki so nujni za vse rastline.

Potisne rotacijske kosilnice so ključno orodje za vzdrževanja vsakega travnika

Dandanes so potisne rotacijske kosilnice še vedno izredno popularne. Delujejo tako, da z rezalno ploščo, ki vsebuje vrtljive nože, posekajo travo. Pri svojem delu so izredno učinkovite in ne potrebujejo pogostega vzdrževanja. Vse, kar moramo storiti je, da jih po košenju trave očistimo. Tako zagotovimo dobro rezilno sposobnost nožev. Večinoma je omenjene kosilnice možno zaslediti opremljene z bencinskim motorjem. Take kosilnice so primerne za košenje srednje do tudi visoke trave, saj imajo dovolj moči. Zadnje čase pa je možno opaziti električne izvedbe, ki so z vsakim novim modelom močnejše, tišje in bolj učinkovite.

Zelo uporabne so tudi samohodne rotacijske kosilnice. Te se počasi premikajo naprej, uporabnik pa jih usmerja v pravo smer. Nekatere imajo pogona na zadnja, druga na prva, tretja pa na vsa kolesa.

Vozeče kosilnice z rotacijskimi rezili so namenjene oskrbi večjih zelenih površin

Če si lastimo večjo površino, ki jo je treba redno kositi, je priporočena uporaba vozečih oziroma sedežnih kosilnic. Te delujejo po enakem principu kot navadno osebno vozilo. Voznik zažene motor, vklopi rotacijske kosilnice ali kosilnico, ter se prične voziti po travi. To je idealno, če se ne želimo naprezati s hojo po travi in raje uporabljamo močan stroj. 

Zaradi močnih rezil, lahko tudi oskrbimo težavno travo, ki jo s potisnimi in ročnimi izvedbami kosilnic ne moremo. Priporočene pa so tudi za ljudi, ki imajo zdravstvene težave in se ne smejo naprezati pri težavnih opravilih. Nekatere vrste kosilnic imajo vgrajen tudi mulčer, ki tudi visoko travo povsem zmelje.

Mulč je izredno koristno naravno gnojilo

Vse vrste rotacijskih kosilnic lahko uporabijo koš, da zberejo porezane vršičke trave in ga uporabijo kot naravno gnojilo. Temu gnojilu pravimo tudi mulč. Ko kosimo, se ta prične nabirati v namenski košari. Tega lahko raztrosimo po travniku ali pa ga uporabimo v kompostniku. Seveda pa ni nič narobe, če pokošene poganjke pustimo na travniku, da se prično razgrajevati. Tako se bodo spremenili v izredno bogata hranila, ki bodo omogočila bolj kakovostni razvoj trave. Sama košnja trave pa bo za nas veliko lažja, če bo vsako rezilo enake oziroma podobne višine. 

Izbira idealne kosilnice je danes zelo enostavna, saj imamo na izbiro veliko število različnih strojev. Odločiti pa se bomo morali, če bomo raje uporabljali klasična goriva za poganjanje naše kosilnice, ali pa elektriko.