Postopki zaščite intelektualne lastnine

Ker je intelektualna lastnina življenjskega pomena za poslovanje praktično vsakega podjetja, je izjemno pomembno, da se zavarujemo pred tveganjem zlorabe teh vsebin. To ni tako enostavno, kot bi si morda mislili, saj intelektualne lastnine ne moremo zakleniti nekam na varno. Na srečo pa imamo na voljo nekatere druge opcije, ki so lahko prav tako učinkovite. Treba se bo le odločiti za pravo rešitev in opraviti ustrezen postopek – v nekaterih primerih lahko pridemo do dobre rešitve že brez posebnega truda in visokih stroškov, lahko pa da bo postopek tudi nekoliko zahtevnejši in dražji.

Med najlažjimi postopki registracije je gotovo tisti, ki ga zahteva blagovna znamka. Bržkone je tudi v tem razlog, da je ta oblika zaščite intelektualne lastnine tako priljubljena. Blagovna znamka se registrira po kratkem in cenovno ugodnem postopku registracije, pomembno pa je, da vnaprej pripravimo vsa gradiva, ki jih pri tem zahteva urad. Simbole, ki jih želimo zaščititi, moramo točno opredeliti in predložiti v vseh oblikah, hkrati pa moramo določiti tudi nekatere druge lastnosti, ki jih bo imela blagovna znamka. Le tako lahko pokrijemo kakšne nepredvidljive možnosti zlorabe in v primeru kršitev uspešno ukrepamo.

Morda pa bo postopek nekoliko bolj zapleten. Takšna je lahko prijava patenta, čeprav ni nujno, da je ta postopek bistveno zahtevnejši ali dražji od tistega, ki ga ima blagovna znamka. Je pa običajno prijava patenta vseeno nekoliko bolj zakomplicirana. Gre namreč za vsebine, ki jih težje opredelimo. Ideje ne moremo predstaviti z razločnim simbolom ali sloganom. Poleg tega se prijava patenta veže na konkretne rešitve, ki omogočajo uporabo v industrijski praksi – to pomeni, da bo treba ob prijavi navesti način uporabe, vključno z vsemi potrebnimi podrobnostmi. Le tako lahko zagotovimo, da se konkurenca ne bo mogla poslužiti istih rešitev. Spet je pomembno, da prijava patenta vključuje vse ključne detajle.