Prednosti različnih znamk prenosnikov

Kakšno razliko lahko pri prenosniku naredi znamka? Izkaže se, da je lahko razlika presenetljivo velika, glede na to, da je vgrajena konfiguracija pod pokrovom ohišja dokaj neodvisna od končne znamke. Primerjamo lahko celo prenosnike s povsem enako konfiguracijo, pa bomo vseeno ugotovili, da je izkušnja pri uporabi drugačna.

Najboljši primer je gotovo prenosni računalnik Apple, ki večine uporabnikov ne prepriča z vgrajeno konfiguracijo, temveč z aduti, ki so značilni prav za to znamko. Seveda je prenosni računalnik Apple povsem sposoben opravljati praktično vsa opravila, s katerimi se soočajo bolj ali manj zahtevni uporabniki, a glavne prednosti izhajajo iz edinstvene izkušnje, ki jo ta proizvajalec ponuja s svojimi značilnimi prilagoditvami. Proizvajalec na primer odloča o tem, kakšen bo dizajn računalnika, kar ne vpliva le na vizualno podobo, temveč tudi na dimenzije, težo in podobne lastnosti. Ravno s tem lahko prenosni računalnik Apple prepriča tiste, ki iščejo računalnik za spremstvo na poslovnih poteh in v podobnih situacijah.

Poleg tega lahko proizvajalec doda kakšne posebne funkcionalnosti, s katerimi odgovori na potrebe svojih uporabnikov. Tako nam recimo prenosni računalnik Lenovo lahko ponudi kazalno napravo TrackPoint, ki je značilna prav za to znamko. To je lahko velika prednost za uporabnike, ki zahtevajo izjemno natančno in prilagodljivo navigacijo na računalniškem zaslonu, tako da bo prenosni računalnik Lenovo samoumevna izbira. Takšni detajli so pogosto odločilni za končno izbiro – ko se omejimo na ponudbo, ki ustreza osnovnim zahtevam glede zmogljivosti, pride tudi znamka zelo do izraza. Vedno smo recimo lahko prepričani, da bo prenosni računalnik Lenovo navdušil z značilnimi dodatki, ki jih ponuja ta proizvajalec, čeprav naprave primerjamo s prenosniki, ki imajo povsem enako konfiguracijo.

Velike razlike pa se lahko pokažejo tudi pri izkušnji ob nakupu in pri dolgoročni uporabi. Govorimo o podpori uporabnikom, garanciji, možnostih vračila, servisnih pogojih … Ti dejavniki so posebej odločilni za poslovne uporabnike.