Projekcijska oprema nižjega in višjega kakovostnega razreda

Ker je projekcijska oprema večinoma precej draga, se pogosto odločamo za cenovno ugodne opcije, ki se zdijo na prvi pogled smiselna izbira, a na dolgi rok neredko razočarajo. Razlike med opremo višjega in nižjega kakovostnega razreda v izhodišču morda niso očitne, zato jih je treba posebej izpostaviti.

Sodobni projektorji

Pri izbiri projektorja je smiselno pomisliti na to, kakšni bodo stroški na dolgi rok – pri tem pridejo do izraza žarnice za projektorje, ki jih je treba menjati in seveda pošteno plačati. Nizkocenovni projektorji imajo kratko življenjsko dobo žarnic, tako da jih bo treba menjati pogosteje. Prav tako so žarnice za projektorje na voljo v različnih izvedbah, vedno pa so precej drage, lahko celo toliko, kot nov projektor.

V višjem kakovostnem razredu najdemo projektorje, ki brez težav zagotovijo več kot 10.000 ur delovanja z eno samo žarnico. Poleg tega žarnice za projektorje niso edina opcija za delovanje, lahko izberemo na primer LED projektor, ki se zapletom in stroškom z žarnicami elegantno izogne.

Druga oprema

Razlika med nizko in visoko kakovostjo se zelo dobro pokaže tudi pri drugi projekcijski opremi, predvsem pri nosilcih in platnih. V višjem razredu je na primer projekcijsko platno električno in omogoča bistveno bolj lagodno uporabo, cenejša platna je treba ročno nameščati in so veliko manj elegantna. Če je projekcijsko platno električno, ga lahko upravljamo na daljavo, prav tako ga je možno učinkovito pospraviti, ko ni v uporabi. Pri ročnem nameščanju platna pride hitro do poškodb in obrabe, posledično je učinek pri projekciji hitro slabši. Poleg tega pa ima kakovostno projekcijsko platno, električno ali ne, že samo po sebi opazne prednosti in zagotavlja boljšo sliko pri projekciji, še posebej v neugodnih razmerah.

Tudi druga oprema priča po tem, da je pametno izbrati višjo kakovost. Varčevanje se ne splača, temveč nakoplje nove nevšečnosti in dodatne stroške.