Propolis je koristen prehranski dodatek

Čebele nam ponujajo pravo bogastvo različnih izdelkov, ki jih lahko dobro izkoristimo tudi pri skrbi za svoje zdravje. Najbolj značilen je seveda čebelji med, s katerim se radi posladkamo. Bomo pa v panju našli še kar nekaj zanimivih snovi, ki jih proizvajajo čebele. Nekateri proizvodi imajo koristne učinke, s katerimi si pomagamo pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja. Posebno pozornost pritegne propolis, ki se v zadnjem času vedno pogosteje pripravlja kot prehransko dopolnilo.

To je snov, ki jo čebele uporabljajo za zaščito svojega domovanja. S propolisom popravljajo poškodbe v panju, zakrpajo špranje in preprečujejo vdor obremenitev iz okolja. Na ta način se branijo tudi pred plenilci – ne le živalmi, temveč tudi bakterijami in drugimi mikroorganizmi. Propolis ima namreč antibakterijski učinek, ravno zato pa je zanimiv tudi za druge namene.

Poleg tega pa seveda lahko posegamo tudi po drugih čebelarskih proizvodih, na prodajnih policah lekarn in trgovin s prehranskimi dopolnili pa bomo našli še razne druge kombinacije koristnih snovi, ki so neprecenljive za vzdrževanje zdravega življenja. Včasih najbolj cenimo prav tiste snovi, ki jih težje pridobivamo s prehrano, recimo vitamin K2 ali vitamin D. Včasih najdemo kakšne zanimive in koristne snovi, kot je propolis, vedno pa imamo na voljo pestro zbirko prehranskih dopolnil, s katerimi lahko koristimo svojemu telesu.

Propolis se pridobiva kot stranski proizvod pri čebelarjenju

Propolis in druga težje dostopna hranila

V čebeljem panju nastaja relativno velika količina medu, drugih snovi pa ne dobimo toliko. Pridobivamo lahko še veliko voska, propolisa pa bo precej manj, še manj je matičnega mlečka. Zato propolis ni vedno enostavno dostopen, dobimo ga le kot posebno prehransko dopolnilo. Enako velja tudi za nekatere druge snovi.

Gotovo gre omeniti vitamin D. To je vitamin, ki ga skozi prehrano običajno ne moremo dobiti, telo ga namreč pridobiva samo, a le ob izpostavljenosti sončni svetlobi. Močni sončni žarki spodbudijo sintezo teh vitaminov v globljih plasteh kože, tako da ni treba skrbeti za prehrano in dopolnila. Drugače je v zimskem času, ko sonce ni tako močno, kožo pa tako ali tako prekrivamo z debelimi oblačili. Ravno zato je dobrodošlo, da imamo ponudbo kvalitetnih prehranskih dopolnil. Tako ponuja vitamin D3 Krka, kar je zelo priljubljena izbira. Prinaša nam nujne snovi za zdravo življenje v neugodnih razmerah – ne le preko zime, tudi sicer je pametno vitamin D uživati kot dopolnilo, če nismo veliko na soncu.

Vitamin D3 Krka kombinira z drugimi koristnimi dopolnili, tako da dobimo na enem mestu zelo pestro zbirko koristnih snovi. Včasih se dodaja tudi propolis ali matični mleček, nekatera hranila se lahko med seboj zelo dobro kombinirajo. Če iščemo težko dostopna mikrohranila, bomo verjeno lahko našli dobro ponudbo kompleksov, lahko pa tudi prepričljive kombinacije z drugimi koristnimi snovmi.

Propolis dopolnjuje ponudbo vitaminov

Posebej se zanimamo za vitamine, ki so nujni za normalno delovanje telesa. Ne moremo pričakovati, da bomo lahko živeli zdravo, če nimamo dovolj vitaminov. Večinoma te snovi pridobivamo s prehrano, lahko pa jih dobimo tudi kot prehransko dopolnilo, tako kot propolis

Kateri vitamini se najpogosteje uživajo kot prehransko dopolnilo? Zelo široka je ponudba za vitamin C, saj so to vitamini, ki jih enostavno pripravljamo v ustrezni obliki za dopolnitev prehrane. A te vitamine pogosto dobimo v zadostni količini s prehrano. Bolj pomemben je kot prehransko dopolnilo B kompleks, ki prinaša bogato zalogo vitaminov B. Tudi tu imamo zelo dobro ponudbo, pripravljajo se vodotopni vitamini v obliki kapsul za enostavno uživanje doma. B kompleks je lahko zelo koristen za tiste, ki želijo kar najbolje poskrbeti za svoje zdravje, seveda pa se spet splača pozanimati o tem, kje lahko dobimo vitamine tudi v prehrani.

Najbolj kritični so seveda tisti vitamini, ki nam jih pogosto manjka. To so poleg vitamina D še nekateri drugi vitamini, ki jih dobimo v redkih živilih, pa tudi druge snovi, kot so omega 3 maščobe. Vitamin K2 je en primer, ta vitamin primanjkuje predvsem veganom, ki ne morejo izkoristiti zalog v mesnih in mlečnih izdelkih. Tudi tu pa imamo na voljo dopolnila, ki te pomanjkljivosti nadoknadijo.

Propolis in drugi čebelji proizvodi

Propolis torej ob vseh drugih koristnih dopolnilih ne pride toliko do izraza. Ni povsem nujen dodatek za zdravo življenje, ima pa koristen učinek za delovanje imunskega sistema, poleg tega ima antibakterijski učinek, zavira razvoj vnetij in okužb, tako da je lahko zelo koristen. Je priporočljiv dodatek za tiste, ki želijo res dobro poskrbeti za svoje zdravje.

Čebele nam ponujajo številne dobrote, tudi propolis

Prav tako se splača pobrskati še po drugih čebeljih proizvodih. Včasih so ti na voljo kot zelo praktična prehranska dopolnila, tako da jih brez težav dobimo. V zadnjem času je recimo zelo priljubljen matični mleček, ki nam prinaša posebno kombinacijo koristnih hranil. Včasih pa pri čebelarjenju pridobivamo tudi cvetni prah, ki je zanimiv dodatek za uravnoteženo prehrano. Vse to so možnosti, ki popestrijo prehrano in pripomorejo k ohranjanju zdravega telesa in dobrega počutja.

Čisto možno je, da bodo ti dodatki naredili veliko razliko za vsakdanje življenje in počutje!