Različne možnosti pri izbiri zobnih aparatov

Zobni aparati so zelo priljubljena rešitev v primeru, da želimo preoblikovati razporeditev svojih zob. Težave s položajem zob običajno nastanejo že v otroštvu, namreč zaradi nepravilnega izraščanja stalnih zob. Seveda pa imamo lahko opravka tudi z drugimi vplivi, morda se ti pojavijo v odraslosti. Ne glede na vzrok pa je nepravilno oblikovano zobovje lahko velika nevšečnost, pa tudi sicer je pametno vzpostaviti optimalno stanje za zdrave in funkcionalne zobe ter lep nasmeh. Premislimo torej o možnostih, ki jih imamo pri izbiri zobnega aparata.

Fiksni zobni aparat

Verjetno so najbolj znani in tudi precej priljubljeni fiksni zobni aparati, ki dobro delujejo. Uporabljajo se predvsem za trajno preoblikovanje zobovja v primeru kakšnih večjih težav, sicer je možno lažje primere hitro rešiti tudi na druge načine. Fiksni zobni aparat ima torej predvsem to prednost, da ponuja na dolgi rok izjemno prepričljiv rezultat.

Po drugi strani pa je fiksni zobni aparat seveda tudi nekoliko moteč oziroma se bomo morali nanj navaditi, poleg tega vpliva na vizualni izgled zob. To je povsem ustrezen kompromis glede na odlične rezultate, a včasih imamo na voljo tudi odlične alternative.

Nevidni zobni aparat Invisalign

Z vidika izgleda je gotovo boljša izbira nevidni zobni aparat. Tak učinek nam ponuja aparat Invisalign, ki postaja v zadnjih letih vse bolj priljubljen. Ne le zato, ker gre za nevidni zobni aparat, temveč predvsem zato, ker je to odličen ortodontski pripomoček, ki lahko ponudi prepričljiv končni učinek. Pravzaprav ima Invisalign različne prednosti, ki se kažejo vseskozi proces. Že v izhodišču ponuja nevidni zobni aparat dobro izkušnjo, saj se hitro in enostavno opravi slikanje in modeliranje zobovja, nato se izdela natančno oblikovana zobna opornica. To redno nosimo, z občasnimi prilagoditvami za kar najboljši rezultat. Tudi nevidni zobni aparat na ta način ponuja zelo dober učinek pri nepravilno izraslih zobeh.