Razlika med peleti

Med peleti različnih proizvajalcev je seveda kar precej razlik, na katere je priporočljivo biti pozoren pred nakupom večje količine. Lesni peleti imajo torej ključne značilnosti, ki nam povedo, ali so kakovostni ali niso. Ena izmed izredno pomembnih karakteristik je njihova vlažnost ter njihov a vsebnost pepela. 

Vlažnost, ki jo imajo lesni peleti je pomembna zaradi tega, ker bomo tako vedeli, koliko peletov bomo potrebovali za proizvodnjo določene količine energije, ki jo potrebujemo za ogrevanje doma. Če želimo, da je njihova kurilna vrednost resnično visoka, bomo torej kupili pelete z nižjo vlažnostjo. 

Kaj pa vsebnost pepela?

Druga karakteristika pa je vsebnost pepela, ki jo imajo lesni peleti. Pepel je tisto, kar bomo po kurjavi morali očistiti. Če si ne želimo pretiranega čiščenja, bomo morali preveriti, kolikšna je vsebnost pepela v peletih, ki jih kupujemo. 

Kakovostni in dobri lesni peleti imajo le do 1% vsebnosti pepela. Nad tem podatkom je večina kupcev precej presenečenih, saj se nikomur ne bi zdelo veliko na primer 2% ali 3%, kar pa tu že predstavlja veliko razliko. 

Tudi barva peletov je zelo pomembna

Ko izbiramo pelete se lahko zgodi, da se pri nakupu marsikaj zaplete. Dokler ne postanemo pravi poznavalci peletov, zagotovo ne moremo vedeti, katere pelete je dobro kupiti ter na kaj točno moramo biti pozorni. Najboljši na trgu so zagotovo peleti A1, ki spadajo v najvišji kakovostni razred. 

S takšnimi peleti A1 se bomo zagotovo dobro in kakovostno greli, četudi bomo zanje plačali malce več. Pri nakupu pa moramo paziti tudi na barvo peletov, ki nam pove veliko. 

Kakšna naj bo barva peletov?

Barva peletov je odvisna od njihove surovinske sestave ter od načina izdelave. Peleti A1 so vedno izdelani le iz najboljših odpadnih materialov. 

Če so peleti A1 na primer bele barve, to pomeni, da so izdelani iz ostankov smrekovega lesa ter iz pohištvene industrije.