Razlike med podobnimi motornimi žagami

Nakup nove motorne žage je lahko precej zahtevno opravilo, saj je treba pobrskati po bogati ponudbi in izbrati med zelo primerljivimi modeli. Tudi, če se omejimo le na eno znamko in na določen cenovni razred, izbira pogosto ni povsem enostavna. Vzemimo za primer dva modela priznanega proizvajalca Husqvarna.

Husqvarna 450

Pod oznako Husqvarna 450 najdemo vsestransko motorno žago, ki se uvršča nekje v srednji kakovostni razred, pa tudi cenovno ne sodi niti med cenejše niti med dražje opcije. Stane okoli 500 evrov, kar je za zmogljivo vsestransko motorno žago sprejemljiva cena.

Med lastnostmi tega modela je treba seveda omeniti moč, ki znaša 2,4 kW, kar je za 4,9 kg težko žago še sprejemljivo. Dolžina meča je prilagodljiva med 33 in 50 cm, v rezervoarju pa je prostora za 0,45 l goriva.

Husqvarna 550 XP

Za primerjavo vzemimo model Husqvarna 550 XP, ki z višjo številko že nakazuje na določeno prednost v primerjavi z modelom 450. Ugotovimo sicer, da imata obe žagi nekatere lastnosti povsem primerljive: prostornina valja je pri obeh motorjih skoraj povsem enaka, 50,1 oziroma 50,2 kubičnih centimetrov, model 550 XP ima sicer s kapaciteto 0,52 nekoliko večji rezervoar, obe žagi tehtata brez rezalne garniture 2,9 kg, prav tako imata obe žagi vgrajene primerljive tehnologije in inovacije. Seveda pa je Husqvarna 550 XP nekoliko zmogljivejša – moč motorja znaša 2,8 kW, kar ponuja boljše razmerje med težo in zmogljivostjo ter prepričljivejše rezultate pri delu. Je pa Husqvarna 550 XP tudi znatno dražja, saj zahteva v primerjavi z modelom 450 okoli 200 evrov doplačila.

Kako torej izbrati? Vse je odvisno od tega, kakšne so potrebe posameznega uporabnika in kakšne kompromise si lahko privošči. Husqvarna 450 je cenovno zelo ugodna opcija in odlično služi vsestranski uporabi, model 550 XP pa že cilja predvsem na profesionalne uporabnike. Razlike v končni fazi niso velike, se pa lahko pri redni uporabi izkažejo za še kako pomembne.