Ročni paletni viličarji

Izraz ročni viličar se nanaša na popolnoma drugačno vrsto viličarjev. Namesto dvigovanja težkih bremen na večje višine so ročni viličarji namenjeni le preprostemu premikanju težkih tovorov na paletah. Zato večina ročnih viličarjev tovora ne more dvigniti več kot nekaj centimetrov. Uporablja se jih predvsem v manjših skladiščih, v trgovinah za prevoz palet iz skladišč do polic ter v manjših proizvodnih enotah, ki nimajo veliko opravka s paletiranim tovorom, vendar vseeno potrebujejo možnost za premikanje palet. 

Prednost ročnega viličarja je tudi v tem, da je horizontalno zlaganje palet z njim možno na bistveno bolj utesnjenih površinah. Veliki tovorni viličarji potrebujejo veliko več prostora za uspešno manevriranje. Medtem lahko ročni viličar brez težav upravljajo tudi ljudje brez izkušenj, saj ni toliko nevarnosti pri nepravilni uporabi. Z lahkoto se lahko palete zložijo ena do druge, kar velikokrat pride še kako prav.

Za ročni viličar praviloma velja, da lahko dvigne le nekaj malega v zrak, vendar se v zadnjem času pojavljajo tudi taki, ki tovor s pomočjo posebnega mehanizma dvignejo tudi do enega metra visoko, večinoma s pomočjo dodatnega električnega motorja. Servis viličarja takega tipa mora biti seveda bolj zahteven, ker se tu pojavi že večja nevarnost padca bremena na uporabnika viličarja.

Za lažjo uporabo predvsem v trgovinah pa se veliko uporabljajo tudi ročni viličarji z elektronskim pomožnim motorjem, ki še bolj olajšajo premikanje težjih bremen. Električni motor pa seveda pomeni, da mora biti tu servis viličarja bolj temeljit. Taki ročni viličarji se mnogokrat uporabljajo tudi za razvoz palet iz tovornjakov, ki imajo hidravlično dvigalo. Električni motor pri teh viličarjih zagotavlja dodatno varnost, saj v fazi mirovanja avtomatsko zavre glavno kolo in tako zmanjšuje možnost zdrsa tovora po klančinah. Elektronska kontrola skrbi za mehak prehod v gibanje, servis viličarja pa zato potrebuje specifična znanja električnih naprav.