Senčila zunanjega tipa

Za okna bivalnih prostorov potrebujemo nekakšno možnost delne ali popolne zatemnitve prostorov. Funkcija zatemnitve je lahko le delna – za prikritje pogledov od zunaj, ali pa popolna, kar nam prav pride predvsem v bivalnih prostorih, kjer spimo, ali pa bi se radi le zaščitili pred sončno pripeko. V vsakem primeru potrebujemo neke vrste senčila, pa naj bodo to zunanja ali notranja.

Zunanja senčila se montira z zunanje strani. So praviloma dražja, saj morajo biti narejena bolj robustno, da lahko kljubujejo zunanjim vremenskim dejavnikom. Med njih spadajo zunanje žaluzije, polkna in rolete, tako vgradne, kot tudi zunanje. Po drugi strani pa so notranja senčila lahko namenjena tudi estetiki notranjosti stanovanj in so navadno nekoliko bolj »fina« na pogled. V primeru notranjih žaluzij to niti ni nujno, vendar pa so notranje rešitve praviloma cenejše in predvsem bolj primerne za naknadno vgradnjo v že obstoječe okenske odprtine. Tradicionalno notranje senčilo so zavese, poznamo pa še notranje žaluzije, lamelne in panelne zavese, roloje in plise zavese.

Tradicionalna zunanja senčila v slovenskem Primorju so polkna. To so fiksni okvirji z lesenimi lopaticami, nagnjenimi vstran, ki skrbijo za zaščito pred soncem, pa tudi burjo. Danes se polkna nadomešča z drugimi rešitvami, kot so zunanje žaluzije. Estetsko delujejo zelo podobno, previdnost pa je potrebna v krajih z zelo močno burjo. Le napol odprte zunanje žaluzije lahko veter pošteno premeče, zato jih moramo v tem primeru vedno zapreti do konca. Vseeno pa so dandanes žaluzije za zunanje strani izdelane zelo čvrsto, tako da brez težav kljubujejo vetru in drugim vremenskim obremenitvam.

Poleg vseh naštetih prednosti ponujajo zunanje žaluzije tudi estetsko vrednost. Z njimi se da doseči tako starinski učinek, kar pride prav v primeru tipičnih primorskih hiš, po drugi strani pa lahko izgledajo tudi zelo futuristično, sploh v kombinaciji z zunanjimi kovinskimi elementi na pročeljih večjih sodobnih stavb.