Sodobni prezračevalni sistemi z rekuperacijo

V sodobnih stanovanjih uporabljamo zelo napredno opremo, ki nam omogoča visok standard bivanja in prijetno izkušnjo v vseh razmerah. Za optimalno udobje skrbimo predvsem z uravnavanjem temperature, pa tudi z drugimi načini prilagajanja klime v prostoru. Pomembno je predvsem prezračevanje, saj potrebujemo za kakovostno bivanje čist in svež zrak, na ta način pa se izognemo tudi neprijetnim vonjavam, dimu in drugim vsiljivcem. Za dober učinek potrebujemo ustrezen sistem prezračevanja – najbolje se obnesejo prezračevalni sistemi z rekuperacijo.

Prezračevanje z rekuperacijo ima predvsem to prednost, da ponuja odličen izkoristek in dolgoročni prihranek. Ponuja namreč izrabo odpadne energije, ki bi sicer ušla v okolje. Pri prezračevanju iz stanovanjskih prostorov odvajamo toplejši zrak, ki ga nadomeščamo s svežim in čistim zrakom. Razlika v temperaturi sicer in vedno očitna in tudi ni vedno relevantna, se pa vsekakor pozna na računu, če želimo stanovanjske prostore stalno vzdrževati na prijetni temperaturi. V tem oziru prezračevanje z rekuperacijo močno pomaga, saj omogoča uporabo energije iz odpadnega zraka. S pomočjo učinkovitih izmenjevalnikov toplote pridobi energijo iz odpadnega zraka in jo preko svežega zraka vrača v prostor. Na ta način lahko zadržimo kar 90% energije, kar pomeni opazne prihranke pri ogrevanju prostora, predvsem pa imajo takšni prezračevalni sistemi odličen vpliv na kakovost bivanja in počutje v prostoru.

Sodobni prezračevalni sistemi ponujajo zelo dober izkoristek in na dolgi rok upravičujejo investicijo v kakovostno opremo. Prezračevanje z rekuperacijo sicer velja za dražjo opcijo, a s svojim učinkom na dolgi rok ceno brez težav upraviči. Ne le s tem, da naredi veliko razliko pri stroških ogrevanja in hlajenja stanovanjskih prostorov, temveč predvsem z vzdrževanjem prijetnega okolja, v katerem lahko zelo udobno bivamo. S takšnim ciljem lahko nadgradimo prezračevalni sistem v različnih okoljih in dosežemo odlične učinke tudi v večjih stavbah, kjer je vzdrževanje prijetne klime še toliko zahtevnejše.